Окръжният съд в Стара Загора потвърди първоинстанционната присъда на художника Мариян Иванов, лежал 19 месеца в ареста заради грешна експертиза на Областната дирекция на МВР за наркотици, съобщи адвокатът му - Лъчезар Босаков. Наказанието е само 500 лева глоба, защото става дума за маловажен случай - в него е открита 0,3 грама марихуана на стойност 2,30 лева, но със сегашното решение 34-годишният мъж е натоварен да плати и разноските по делото в размер на близо 3000 лева. Абсурдното е, че в тях влиза и сумата за експертизата на местната полицейска лаборатория (вече с отнет сертификат), заради която той влиза зад решетките - с нея легалната хранителна добавка фенилетиламин, купена от аптека, е обявена за амфетамин.

След нова експертиза, направена в Института по криминалистика на МВР в София, грешката е доказана и преди половин година Мариян излезе на свобода. Въпреки че е лежал невинен в затвора обаче, от прокуратурата настояваха за ефективна присъда заради откритото в багажа му минимално количество канабис и обжалваха решението на първа инстанция да му бъде наложена парична санкция. Сега съдът е преценил, че е справедливо той да не влиза в затвора, но да плати въпросната експертиза.

Ето какво написа по този повод във Фейсбук адвокатът на художника:

"Поредната жестока несправедливост по делото в Стара Загора. Присъдата не подлежи и на разглеждане пред ВКС, което отрязва единствената възможност да докарам делото до София, където магистратите се съобразяват със закона, за разлика от колегите им в редица провинциални съдилища, където си имат "наш'та си практика" и едва ли са чели практиката на ВКС, която се явява задължителна за тях (Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна - б.р.). Но основната цел на това беззаконие е да преградят възможността му да осъди държавата за времето, прекарано в ареста без основание. Съжалявам, че го казвам, приятели, но в клетата ни държавица закони НЯМА. Има един репресивен апарат, който мачка малкия човек, докато не го откаже от желанието да живее повече тук, и който в същия момент си затваря очите пред най-големите престъпления в държавата. Срам!".

Пред Dir.bg адвокат Босаков коментира, че няма да се откаже и ще заведе или дело за възобновяване на процеса, каквато възможност позволява Наказателно-процесуалният кодекс, или за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Самият Мариян пък каза:

"Просто нямам думи. Нямам пари да платя разноските по делото. След като излязох от затвора, получих 150 лева помощ от Бюрото по труда и оттогава съм безработен. Ходих във Великобритания, там слагах гипсокартон, боядисвах, а в събота и неделя бях на входа на един рокендрол клуб в Ковънтри. Изкарах 1500 лева, но когато се върнах в България още край летището - по пътя между двата терминала, ме нападнаха и ми откраднаха раницата с всички пари. Поне успях да избягам и да не ям бой, а и телефонът ми остана в мен. Но онзи ден взех пари назаем, за да си извадя нова лична карта, защото моята беше в раницата. Лошото е, че дори да започна работа, ще ми вземат повечето пари, за да изплащам разноските по делото. Освен това зъбите ми са много зле след затвора, не знам какво ще правя. Казаха, че не могат да слагат мостове, а трябва направо импланти по 1000 лева, защото докато съм бил там, поради липса на каквато и да е грижа месеци наред, нещата са се влошили много. А аз нямам пари дори да си платя квартирата...".

Младият мъж разказа, че е бил потресен, защото съдебното заседание е продължило едва няколко минути, а прокурорът продължавал да твърди, че у него са намерени 20 грама амфетамин.

"Адвокат Босаков го попита: "Г-н прокурор, вие чели ли сте изобщо делото?". Очевидно той не знаеше, че е доказано, че става дума за хранителна добавка", каза още Мариян, който е крайно разочарован от българския съд.