34-годишният художник от Стара Загора Мариян Иванов почти сигурно ще стане поредният българин, осъдил държавата заради претърпени вреди. Младият мъж лежи 19 месеца в ареста без вина заради грешна експертиза на лаборатория към МВР, която твърди, че открита в него хранителна добавка е амфетамин. Старозагорецът излиза на свобода преди дни, след като поискана от защитата нова експертиза - парадоксално пак на МВР, категорично доказва, че не става дума за наркотик. Прокуратурата обаче държи да е репресивна - настоява след тази несправедливост той да бъде осъден и да влезе в затвора заради открити в него 0,3 грама марихуана, оценени от самата нея на... 2,30 лева (според официалните държавни тарифи от 1998 година 1 грам канабис се оценява на 6 лева).

Мариян е арестуван точно на Нова година - на 31 декември 2016 година, в аптека в града. Фармацевтката отказва да го обслужи, защото е в нетрезво състояние и той влиза в спор с нея. Тогава тя вика полиция. Униформените намират у него минималното количество канабис, от което не може да са направи дори цяла цигара, както и 12 грама сухо вещество, което наскоро си е купил съвсем легално пак от аптека. МВР обаче не вярва в това, защото полеви тест показва, че е амфетамин. Назначената експертиза в сектор "Базова научно-техническа лаборатория" към Областната дирекция на МВР го потвърждава, разказа пред Дир. бг неговият адвокат - Лъчезар Босаков.

Адвокат Лъчезар Босаков е приел като лична кауза справедливия край на това дело

Снимка: Facebook

По принцип толкова малко количество марихуана може да доведе само до 24-часов арест, защото трайната съдебна практика приема тези случаи за "малозначителни" и срещу задържания дори не се образува дело. В Стара Загора обаче срещу Мариян е повдигнато обвинение за притежание на канабис и амфетамин. Но най-лошият му късмет е, че вече има 3-годишна условна присъда за притежание на марихуана, която още е в изпитателен срок. По закон това означава, че ако бъде осъден, трябва да изтърпи и двете присъди ефективно. И той е реално заплашен от това, тъй като тогава семейството няма пари за адвокат и на художника е назначен служебен защитник. Той обаче не хвърля големи усилия да го защитава. Предлага му да се признае за виновен, да сключи споразумение с прокуратурата. При такива казуси законът не предвижда контрол от горни съдебни инстанции и решението влиза в сила веднага. Юристи коментират, че това е масова практика на служебните защитници, които по този начин бързо приключват случая.

Тогава майка му и негови приятели събират пари и наемат софийския адвокат Босаков. Това се случва, след като Мариян вече е прекарал в ареста към Старозагорския затвор 8 месеца - максимално допустимите преди делото да бъде внесено в съда, но продължава да е зад решетките, защото прокуратурата е успяла да направи това и вече е започнал да тече нов срок. Съдът отказва да го пусне дори под домашен арест, за да не се укрие.

Босаков веднага открива нередности - оказва се, че експертизата е непълна. На веществото е направен само капков анализ и изобщо не е извършен структурен анализ и не са изолирани отделните компоненти, както би трябвало. Причината не е изненадваща в условията на българското правосъдие - лабораторията няма нужната техника за такова изследване - масспектърен анализ.

Нещо повече - става ясно, че тя дори няма сертификат да извършва такива експертизи. По време на едно от съдебните заседания Босаков пита вещото лице за това.

"Отговорът беше: "Ами, принципно го нямаме този сертификат, но сме под шапката на МВР и заради това го правим". Това е крайно несериозен отговор, по тази логика всеки, който работи за МВР, може да го прави, каза още адвокатът.

Той веднага изисква нова експертиза, която обаче този път е направена в много по-модерно оборудвания Научноизследователски институт по криминалистика (НИК) на МВР в София. Отнема още няколко месеца, защото лабораторията там е затрупана от стотици експертизи, но заключението е категорично - веществото, открито в Мариян, не е наркотик. Става дума за фенилетиламин, чиято структура е подобна на амфетамин, но химическата формула е различна и то дори не е производен елемент и не може да бъде използвано за прекурсор например. Освен това изобщо не фигурира в списъка със забранени вещества и дори се използва като енергийна добавка в хранителната промишленост - в шоколади и напитки, както и във фармацията. Прилага се при депресия, стрес, тревожност, невроза, нарушения на паметта, както и при алкохолизъм.

Експертизата в НИК категорично показва разликата във формулата на откритото вещество и наркотика

В експертизата е записано ясно, че "не се доказа наличие на вещества, поставени под контрол, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП)" - открити са още легалните кофеин, аспирин и парацетамол.

Така, най-после, справедливостта е на път да възтържествува. На 7 юни тази година Мариян е освободен.

Прокурорът обаче не се отказва и прави абсурдно искане - настоява на Мариян да бъде направено токсикологично изследване, което да установи дали, макар законът да не е нарушен, комбинацията между фенилетиламин и другите вещества не е вредна на здравето му.

"Съдията направо каза: Е, то и аз ям едни домати, които сигурно имат нитрати и ми вредят..." и, разбира се, отказа да бъде направена такава експертиза", коментира Босаков.

Съдия Тодор Минов обаче отказва да определи случая като "малозначителен", а приема, че е следващият по тежест - "маловажен", при което се предвижда парична санкция. Така той налага на художника 500 лева глоба. Това е само административно наказание и условната му присъда не може да влезе в сила, но го задължава да плати и разноските по делото, които са общо 1840 лева. По ирония на съдбата в тях влизат и разходите по грешната експертиза, която го обрича на повече от година и половина в ареста. Според адвоката причината за това решение на съда е, че ако Мариян беше напълно оневинен, държавата трябваше да поеме разходите по делото.

"Практиката на Върховния касационен съд е еднозначна - за да може един случай да се води за маловажен, границата при оценяване на наркотичното вещество е приблизително до 110-120 лева, а тук става дума едва за 2,30 лева. Попитах защо е така, при положение, че има утвърдена практика, отговориха ми: Ами София може и да е така, но ние си имаме наша практика". Няма такова нещо като наша практика, тя трябва да е една и съща в цялата страна", подчерта Босаков.

И ако някой си е мислел, че всичко приключва дотук, е грешал - прокуратурата внася в Окръжния съд протест срещу присъдата и настоява на художника да бъде наложено 3-годишно ефективно наказание за държане на наркотици. Заради онези 0,3 грама марихуана.

Според адвоката изглежда държавното обвинение в Стара Загора държи напълно да съсипе живота на неговия клиент. Все пак защитникът вярва, че на по-горна инстанция съдът напълно ще отмени присъдата, защото именно законът предпоставя това.

"Така и така толкова е страдал заради тази несправедливост, поне да не му слагат несправедливо присъдени разноски, които не следва да плаща, когато държавата допусне грешка, тя трябва да си плати", категоричен е Босаков.

А когато съдебният процес приключи напълно, той ще заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по който Мариян Иванов може да получи сериозно обезщетение. А след това вероятно ще се обърнат и към Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). Там със сигурност ще вземат под внимание и отношението към него в ареста. Младият мъж е с три изгнили зъба, които са паднали, защото му е отказан достъп до стоматолог.

"Това е нечовешко и нехуманно отношение. Не знам как не се е получило някакво усложнение, изглежда плашещо, все пак от зъб се умира", коментира още адвокатът.

Най-лошото обаче според него е, че каквото и обезщетение да получи клиентът му, то няма да му върне погубеното време и унижението в тежките условия на килията.

Този частен случай обаче поставя още по-голям въпрос - дали и други експертизи, направени в тази лаборатория, не са сгрешени. Други затворници разказали на Мариян, че са зад решетките именно след нейни заключения. Не е ясно дали дейността й ще бъде проверена. По информация на адвоката от прокуратурата след това дело лабораторията ще бъде с прекратен договор за работа със съда. Но за потърпевшите вече е късно.