Софийският градски съд (СГС) одобри споразумение, с което обвиняем с инициали Ч. Б. се признава за виновен, че е управлявал лек автомобил след употреба на наркотици, съобщиха от прокуратурата.

На мъжа, който беше регистриран като кандидат за народен представител в парламентарните избори на 2 октомври, се налага наказание "лишаване от свобода" за една година, 500 лв. глоба и една година лишаване от право да управлява моторно превозно средство. На основание чл. 66, ал. 1 от Наказателния кодекс изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от три години.

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани доказателства, които подкрепят самопризнанието на обвиняемия, че на 10 септември тази година, около 19:45 часа, в Пловдив е управлявал лек автомобил след употреба на кокаин. Определението на съда е окончателно, съобщава БТА.

Решаващият съдебен състав счете, че постигнатото споразумение е в съответствие със закона и морала, поради което с определение го одобри.

Разследването започна като бързо производство в 6-о Районно управление при Областната дирекция на МВР в Пловдив под ръководство и надзор на Районна прокуратура - Пловдив. След като е установено, че мъжът е регистриран като кандидат за народен представител, делото е изпратено на Софийската градска прокуратура.

Кандидатът за народен представител беше привлечен като обвиняем, след като имунитетът му беше снет по предвидения в закона ред.

По-рано от МВР съобщиха, че в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, през изминалото денонощие у нас са установени осем души, шофирали след употреба на наркотици. Седем от спрените за проверка са отказали да бъдат тествани.

Установени са общо 24 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол - 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 12 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тествани.