Военният съд в Сливен осъди за трафик на мигранти бивш военнослужещ и отне лекия му автомобил "Шкода Фабия" в полза на държавата, съобщиха от Военно-окръжната прокуратура в града под Сините камъни.

На 10 юли м.г. на километър 348 на магистрала "Тракия" в посока София колата на подсъдимия е била спряна, а в нея са открити четирима граждани на Мароко без документи. Военнослужещият е взел пари, за да им помогне да пресекат незаконно страната.

Делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Военните магистрати са му наложили наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което е намалено с 1/3, както гласи законът. Така е определено окончателно наказание от 1 година лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 4 години.

С присъдата на подсъдимия е било кумулативно наложено и наказание "глоба" в размер на 6000 лв.

Лекият автомобил "Шкода Фабия", принадлежал и послужил на подсъдимия за извършването на деянието, се отнема в полза на държавата.

Присъдата не е влязла в сила и подлежи на обжалване и протест пред Военно-апелативен съд.