Варненският окръжен съд оправда капитанa и помощник-капитана на кораб "Българка" - 50-годишния Николай С. и 43-годишния Даниел П., които бяха обвинени, че поради немарливо изпълнение на огневи работи на борда са причинили смъртта на моряк от екипажа и средни телесни повреди на друг работник. 

Инцидентът стана на 28 октомври 2018 г. при ремонт на сух док в корабостроителницата "Булярд". Тогава се наложило да се извърши допълнителна ремонтна дейност - да се раздвижат приводите на крана за дистанционно затваряне на баластния танк, които били блокирали вследствие на образувана ръжда.

Изпълнението на тази задача била възложена на членове на екипажа на кораба. Трима корабни ремонтчици извършили огневи работи на борда - нагряване на металните детайли с оксижен. Стигнало се до прегряване и разпръскване на шлака, която попаднала навсякъде върху дрехите, с които бил облечен един от ремонтчиците, както и по крачолите на другия.

Вследствие на последното се стигнало до възникване на огън. По-малко засегнатият от пламъците мъж - Пламен Ц., успял да се отдалечи и да свали горящите дрехи от себе си, но другият - Александър А., не могъл. Дрехите, с които бил облечен, се запалили изцяло, той получил тежки травми и изгаряния, които довели до смъртта му.

Мъжът, който се спасил, получил изгаряния от първа, втора и трета степен, засягащо 37 процента от кожната повърхност.

Обвинителният акт беше внесен в съда за разглеждане през април миналата година. По делото бяха назначени множество експертизи - няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Днес тричленният съдебен състав на Варненския окръжен съд прецени, че капитанът и помощник капитанът нямат вина за това, че двамата моряци са извършвали ремонта без необходимите лични предпазни средства и специално работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били осигурени средства за пожарогасене.

Николай С. и Даниел П. бяха оправдани и по обвинението, че са допуснали извършването на ремонтните дейности, без преди това да е била изготвена оценка на риска.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна.