Оправдаха капитана и помощник-капитана на кораба "Българка" за смъртта на моряк при ремонт

Инцидентът, след който възникна пожар, стана през 2018 г. При него тежко пострада и друг работник

Обратно в новината

Коментари - Оправдаха капитана и помощник-капитана на кораба "Българка" за смъртта на моряк при ремонт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българските корабни ремонтчици като цяло са масово тъпи,самонадеяни и пренебрегват мерките за безопасност.Независимо колко вече загинаха при инциденти,уроците не са научени.Държат се като хибриди между абориген и балкански простак.И разбира се никой от участвалите не е подсигурил пожарогасител или най- елементарното- кофа с вода.

Ръководството на Булярд са допуснали да се извършва дейност, която не е обезопасена.

Работодателят е извършил нарушения по чл. 9 и чл. 10 на Наредба № 8121з-647 от 2014г.

Смешни доводи, бог да го прости човечеца. Това разбира се е част от бизнеса. Интересно загиналия моряк бил без подходящи лични предпазни средства, ми нали някой трябва да му ги осигури.

Не е само да осигурят лични предпазни средства. Трябва да осигурят организация. Според Наредба № 8121з-647 от 2014г.: Чл. 10. Плановете за осигуряване на ПБ по чл. 9, ал. 1, т. 3 се разработват за всеки конкретен случай и включват: 1. мероприятия преди ремонта за подготовка на обекта за осигуряване на ПБ при извършване на отделни дейности; 2. мероприятия по време на ремонта за осъществяване на контрол при извършване на отделни пожароопасни дейности; 3. мероприятия за осигуряване на ПБ след ремонта. Това са все задължения на ръководството и за неизпълнението им носят съдебна отговорност.

Какво щеше да се случи ако работника беше отказал да работи след като не е осигурена неговата безопасност ?