Оправдателните присъди на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и на бизнесмена Иво Прокопиев влизат в сила, след като прокуратурата не е протестирала решението на спецапелативния съд пред ВКС. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БТА.

Милева добави, че всеки прокурор има вътрешни убеждения по дадено дело и допусна възможността колегата ѝ вероятно да се е съгласил с мотивите на съдиите на двете съдебни инстанции, които оправдаха и тримата.

Делото "EVN" е едно от знаковите дела с висок обществен интерес, по което обвиняеми бяха известни обществени фигури. Обвиняеми бяха още трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, се посочва в прессъобщение на "Алфа финанс холдинг", цитирано от bTV.

Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "EVN" на Българска фондова борса през 2011 г. Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа.

Съдебните решения на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.