Специализираният съд оправда бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев, за приватизацията на държавния дял (33%) на EVN. Трайков е и настоящ кмет на столичния район "Средец".

За невинни бяха признати и останалите трима обвинени по делото за продажбата на държавен дял от дружеството през 2011 г. Това са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс".

Съдът отхвърли искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест на обвиняемите. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс".

Прокуратурата изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор.

Вижте снимки >>

Обвинението към Иво Прокопиев, че е дал съвет на Съвета за тристранно сътрудничество за приватизацията на миноритарния дял на държавата в EVN, не е престъпление. Този съвет е създаден с тази цел, а съветът няма правна сила, ако не се възприеме от държавния орган. Така Специализираният наказателен съд мотивира оправдателната присъда за бизнесмена.

Решението за приватизацията е уредено със закон и не е решение на вицепремриера, по това време Симеон Дянков, който също беше оправдан, както и всички останали, по делото. За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев "Булброкерс" и точно по този начин да се извърши приватизацията, мотивира се още съдът. 

Решението на съда не е окончателно. Ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това - и третата върховна инстанция.

Прокуратурата ще протестира оправдателните присъди

Прокуратурата ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон, и ще изготви протест, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров. "В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробни изготвени мотиви. Всеки един коментар на това, което чухме в залата, към настоящия момент е неуместно", смята той.

Той цитира фразата от Еклисиаст "Време за говорене и време за мълчание", като обясни, че сега е време за мълчание. "То се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Нищо не е свършило, докато не е свършило", обобщи той.

Първи коментари на оправданите

Иво Прокопиев и Трайчо Трайков заявиха, че са доволни от решението на съда и че от самото начало е било ясно, че процесът срещу тях е политически и с цел натиск.

Трайков коментира, че не е изненадан от решението на съда. "Изключително впечатлен съм от мотивацията, която съдията направи за решението си - не само от доблестта и от достойнството да обяви такова решение на този етап, но и начина, по който го мотивира", добави той. Препоръчвам го за четене на юристи и математици, и държавни администратори, допълни той. По думите му единственият "притеснителен момент" е възникнал, когато към края делото е било неочаквано забързано. Съдията тогава оправда това действие с това, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго, добави Трайков. Оказа се, че наистина е била искрена в мотивацията си, каза той.

"От самото начало до днес беше ясно, че това е едно абсурдно дело, в което нито има престъпление, нито има някакви факти, нито има някакви улики - всичко е направено, за да бъдат изтормозени едни хора", коментира Прокопиев след решението на съда.

"Благодарен съм на съда, че прецени обективно всички факти и взе това решение", добави той. "Мисля, че целият свят видя, че в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем се използва като инструмент за репресия на невинни хора. Затова сега призовавам всички, които лепяха етикети "подсъдим" и "обвиняем" да започнат да лепят етикети "оправдан", каза още той.

Гешев: Загубихме малка битка, на ще спечелим войната

"Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот". Това написа главният прокурор Иван Гешев в Туитър след решението на спецсъда по делото за EVN.

Подсъдимите пред съда

По-рано днес в съдебната зала подсъдимите поискаха оправдателни присъди. Тримата служители от "Булгброкърс" - Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "БулБрокърс" се задоволиха с това. Рачев добави, че се надява да се прекрати "това безобразие", предаде БНР.

Малко по-дълго беше изявлението на Иво Прокопиев, който влезе в диалог с прокуратурата, заявявайки, че това дело не е просто за приватизацията на държавния дял от EVN, а става дума за цялото отношение на прокуратурата към приватизацията, която тя, със свои различни действия, показала, че не подкрепя. Прокопиев каза, че вижда в това дело и натиск върху медиите, които той издава и че, според него, не може да се криминализира политическо решение, каквото е било решението на Министерския съвет за продажбата на този дял от EVN.

Симеон Дянков се включи по Skype от САЩ, за да поиска да бъде оправдан, тъй като не е извършил престъпление.

В последната си дума, с която поиска да бъде оправдан, Трайчо Трайков наречие по обвинението си "несъстоятелно" и "обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение. Той попита и защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и "ЕнергоПро" са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции.

Обвинението

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Иво Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а пък ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс".

Трайчо Трайков е на съд за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

"Двама бивши министри вършат престъпления, и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия", твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.

Миналата събота Симеон Дянков участвав заседанието по видеовръзка, защото е в Съединените щати и няма как да се прибере. Пред съда и той, и Трайков казаха, че са невинни, а Иво Прокопиев се възмути, че е обвинен за позиция, изразена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през 2010 година, както са направили и другите присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов:

"Единственото, което очаквам оттук нататък, е справедлива съдебна присъда", каза Прокопиев.

Прокуратурата иска, ако подсъдимите по делото "EVN" бъдат осъдени ефективно, съдът да ги задържи под стража в съдебната зала.