Делото за сделката за EVN, по което подсъдими са бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима мениджъри от консултантската фирма "Булброкърс", ще тръгне от трети път в спецсъда. Предстои насрочване на дата, съобщава "24 часа".

На 20 февруари трима апелативни спецсъдии сложиха точка на споровете, че обвиненията на подсъдимите, свързани с продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени, са неясни и противоречиви

Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата, подбуден от Прокопиев, той разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в EVN на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да се облагодетелства с над 1,2 млн. лв.

Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Той дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" миноритарен дял акции в EVN да се извърши от агенцията за приватизация в нарушение на стратегия. Според нея продажбата трябвало да бъде на по-високи цени.