Англичанинът, обвинен в тероризъм от Великобритания и задържан в плевенското село Любеново, ще бъде екстрадиран. Това реши състав на Окръжния съд в Плевен, информира БТА.

Срокът за обжалване на съдебното решение, взето на 12 януари, изтече в полунощ на 16-и януари. Дотогава 28-годишният Дейвид Бодил, който беше обявен за издирване с червена бюлетина, не се е възползвал от възможността да обжалва екстрадирането си.

По време на делото в съда миналата седмица Бодил самият той даде съгласието си да бъде предаден на властите в Обединеното кралство.

В издадената Заповед за арест от съд във Великобритания е посочено, че въпреки че на мъжа са повдигнати обвинения за четири допълнителни престъпления, те няма да бъдат включени и спрямо него няма да се води наказателно производство за тях, уточниха от Съдебната палата.

Срещу Бодил ще се води наказателно производство само за притежание на взривни вещества по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което е предвидено наказание "доживотен затвор".

В решението на Окръжния съд в Плевен се посочва, че не са налице основания за отказ от изпълнение на Европейската заповед за арест и допуска изпълнението ѝ чрез предаването на Дейвид Бодил на искащата държава.

Дотогава британецът остава в ареста.

Решението на Плевенския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Британецът, задържан от отряда за борба с тероризма, е пристигнал у нас през ноември миналата година. Преди това властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. В хода на претърсванията в къщата, в което е задържан британският гражданин, полицията откри литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година.

Покрай задържането на Бодил в плевенското село избухна и политически скандал. Оказа се, че с него е контактувала депутатката от "Демократична България" Албена Симеонова. От ГЕРБ заявиха, че тя се е оказала в ролята на вербуване на агент за влияние, тя нарече атаката им грозен акт и обясни, че на челото на младия мъж не е пишело, че е терорист.

Симеонова се познава със семейството на обвинения в тероризъм от 2019, но обясни, че с него е контактувала толкова, колкото да му помогне да се установи в селото, за регистрации на партида за ток и телефон, и най-вече като преводач, понеже никой друг в Любеново не знаел английски език.