Депутатката от "Демократична България" Албена Симеонова заяви, че не ѝ е направило впечатление, че издирваният с червена бюлетина англичанин е супер престъпник. "Обикновено момче изглеждаше. Не пише на челото му "аз съм терорист", каза тя в интервю по бТВ. И побърза да уточни: "МВР и ДАНС вече обявиха, че нямам нищо общо с този човек".

Тя коментира упрека на ГЕРБ в пленарната зала, че е станала агент на влияние с този си контакт с терорист, като го нарече "грозно нападение". Симеонова намери като мотив за атаката законопроекта й за разрешаване на преработката на индустриалния коноп.

"Аз съм представител на "Зелено движение" от "Демократична България". Може би ние ще получим мандата, нали? Тук става въпрос за грозно нападение от страна на колегите от ГЕРБ. Искам да кажа не на всички колеги от ГЕРБ, а едни определени, които явно си бяха поставили за цел да направят това. Аз съм човек, който се занимава с много сериозна законодателна дейност, един от основните закони, на който съм с съвносител, е Законът за разрешаване преработката на индустриалния коноп. Това не се харесва на всички", смята Симеонова.

Симеонова обясни, че само е виждала 28-годишния британец, но не може да каже, че го познава. Помогнала му е с превод от английски да си плати тока и водата. Срещата е била в центъра на селото - в пощата.

Народната представителка от Зелено движение уточни, че е единственият човек в общината, който говори английски, затова помага на всички чужденци.

"От кметството се обадиха и казаха - момчето иска да си плати тока и водата. Почти нищо не сме говорили, този половин час, за който съм го виждала, му обясних как се плаща тока и водата и колко време отнема да го присъединят обратно. Попитах го как се е прибрал от София и той каза - взех си такси. От аерогарата до Любеново - около 220 километра, каза че е платил около 400 лв. Това казах и на службите, съдействала съм, дадох показания в ДАНС", разказа Симеонова.

На 10 януари при спецоперация в плевенското село Любеново беше задържан британец, издирван за тероризъм от Интерпол. 28-годишният Дейвид Бодил се издирва с червена бюлетина на Интерпол по искане на властите в Манчестър за подготовката на терористични действия. В казуса беше замесено и името на депутата от "Демократична България" Албена Симеонова, която е от село Любеново и има къща там.