46-годишният Стефан Дехнев, обвиняем за убийството на шофьора на камиона, прегазил дете в село Прилеп, остава в ареста. Днес тричленен състав на Бургаския апелативен съд потвърди първоначалната мярка за неотклонение "задържане под стража".

Стефан Дехнев е привлечен като обвиняем за това, че на 28 август в сунгурларското село Прилеп, чрез нанасяне на удар с нож в областта на левия прасец, умишлено е умъртвил Руско Танев от Аксаково. До убийството се стигна след саморазправа на обвиняемия и други двама души с Танев, който в същия ден предивзика катастрофа, в която загина 6-годишният внук на Дехнев. Руско Танев е шофирал товарен автомобил марка "Скания" с несъобразена скорост.

На 31 август на първа инстанция съдът налоижи постоянен арест на обвиняемото лице. Неговият защитник обжалва мярката за процесуална принуда пред въззивния състав и помоли съда за отмяна на съдебния акт и вземане на по-лека мярка, като посочи, че няма опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление.

Представителят на Апелативна прокуратура обяви, че намира подадената жалба за неоснователна, а съдебния акт - за правилен и законосъобразен. Стефан Дехнев заяви пред въззивната инстанция, че не е целял смъртта на водача, а е искал само да го нарани.

Снимка: БТА

Апелативният съд обаче счита, че на този първоначален етап от разследването събраните доказателства съдържат достатъчно данни за извършени от обвиняемия умишлени физически действия, от които е последвала смъртта на Руско Танев.

Повдигнатото обвинение е за престъпление по чл.115 от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години. 

Това наказание въззивният състав намира за реална причина, която може да мотивира у обвиняемото лице желание да се отклони от правосъдие. Независимо дали е настъпила реабилитация, съдебното минало на обвиняемия съдържа данни за извършени от него противоправни прояви в миналото, които го характеризират отрицателно и са индиция за опасност от извършване на престъпление, посочват апелативните съдии.

Съдът намира мярката "задържане под стража" към настоящия начален етап на разследването за адекватна. В хода на разследването и според събраните доказателства тази мярка подлежи на преоценка.

Определението на Апелативния съд в Бургас е окончателно.

Снимка: БТА