Обвиняемият за пране на пари във връзка със строежа на АМ "Хемус" Борислав Колев припадна в съдебната зала по времето, в което състав на Апелативен съд - София четеше определение за налагане на мярка за неотклонение по отношение на същия, съобщиха от съда.

Впоследствие, след първоначален преглед и препоръка на дежурен лекар, беше извикана линейка и обвиняемият бе закаран на преглед.

Докато няма мнение от медицинско лице за състоянието на обвиняемия и в негово отсъствие, съдът не може да продължи заседанието и да определи мярка за неотклонение на лицето. По закон това може да стане в негово отсъствие само при изрично заявено съгласие от обвиняемия и защитата му.

По време на заседанието днес адвокат Христо Ботев поиска от съда по-лека мярка от наложения домашен арест за Колев. По думите му обвинението срещу клиента му е неясно, не е налице опасност той да извърши престъпление и не може да застраши финансовата система на страната. Също така няма опасност да се укрие.

Адвокат Ботев отбеляза още, че Колев е с чисто съдебно минало, баща е на три малолетни деца, а жена му има медицински проблеми.

"Имаше избързване Колев да съдейства заради огромни очаквания. Той желаеше да съдейства и продължава да иска да съдейства", коментира пред съда адвокат Христо Ботев, но отбеляза, че никой не е поставил въпроса какво точно очаква като съдействие от него.

По думите му към момента по делото няма доказателства за извършено престъпление от Колев.

Обвиняемият за чувалите с пари от магистрала "Хемус" припадна в съда

Снимка: Bulphoto

Представителят на прокуратурата заяви, че обвиняемият е участвал в схемата за пране на пари, вероятно в качеството си на помагач. По думите на прокурора остава неясно защо съответните органи не са били уведомени при тегленето на големи суми пари на каса от посочените по делото няколко фирми, за което НАП е получила известие. Той поиска съдът да съобрази медицинското състояние на съпругата на Колев при взимане на решение за мярката му за неотклонение.

Обвиняемият за чувалите с пари от магистрала "Хемус" припадна в съда

Снимка: Bulphoto

Прокуратурата протестира наложения домашен арест на Колев, след като първоначално поиска от Софийския градски съд той да бъде задържан под стража. Дни след разглеждането на мярката за неотклонение на Колев, от Софийската градска прокуратура излязоха с изявление, че върху наблюдаващите прокурори по разследването е бил оказан натиск от служители на ГДБОП.

Впоследствие ръководството на прокуратурата и Прокурорската колегия на ВСС излязоха с декларации в подкрепа на прокурорите по делото. От МВР отрекоха твърденията на прокуратурата.

Обвиняемият за пране на пари във връзка със строежа на АМ "Хемус" Борислав Колев

Снимка: Bulphoto