Няма заплахи за живота на обвиняемия по случая "Хемус", заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев по повод твърденията на МВР и определи действията на ГДБОП като безпрецедентен натиск върху прокуратурата, заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

В неделя Прокуратурата обвини ГДБОП в безпрецедентен натиск по делото за АМ "Хемус", а от МВР отрекоха и заявиха, че е застрашен живота и сигурността на обвиняемия за пране на пари от магистралата "Хемус". От силовото министерство обвиниха прокуратурата, че с изявлението им пред медиите за оказан натиск са оповестили тактики от разследването.

Прокурор Илиев посочи, че висш служител на МВР е поискал от прокурорите да извършат различни действия в разрез със закона.

"Касае се за действия в три направления - да не се протестира определението на градския съд, с което е взето решение за мярката за неотклонение "домашен арест" по отношение на обвиняемия по делото. Инициативата за нея беше на служителите на ГДБОП. От един от наблюдаващите прокурори се е поискало да не протестира тази мярка", коментира Илиев по bTV.

Попитан какво означава "неподходящ тон" за работа, той посочи, че директорът на ГДБОП е бил изнервен и е питал прокурора дали иска да провали делото. Отрече информацията, че заради прокуратурата няколко дни не е проведен разпит на задържаното лице.

"На 6 декември е повдигнато обвинение. По закон непосредствено след това се прави разпит. Очевидно той няма намерение да дава подобни обяснения и да разкрива схемата. На 9 декември се внася искане за "задържане под стража". По време на мярката лицето може да даде сведения пред прокурор и съдия, но това не се случва отново. На 10 има писмено искане, с което се настоява лицето да се конвоира в ГДБОП на разпит. На същия ден е наредено това да се случи на 11-и и 12-и - неработни дни", каза Илиев.

Зам.-градският прокурор посочи, че ще проверят кореспонденцията на прокурорите с ГДБОП. По думите му заплахите ги няма в писмена форма, но държавните обвинители са изготвили доклад за вербалните нападки.

По думите му писмените следи за оказания натиск се изразяват в това: "Всичко се случва в събота, когато прокурорът отива в неработен ден. Заплахите не са отразени в протокол по делото. По стечение на обстоятелствата аз замествах оперативния ръководител и бях уведомен. Прокурорите бяха учудени и поискаха да го отразят в доклад. Аз се базирам на него. Този доклад е докладван на административния ръководител, изпратен е до ВКП и ВСС. На мен не ми е известно да има извънсъдебно споразумение, това го няма в нашия закон. Ако в някоя друга държава го има, нека там се прилага", посочи той.

Според него целта е да се промени вътрешното убеждение на прокурора по делото.

По делото има трима прокурори, двама сега, единият в болничен, и двамата са изключително честни и с безупречна репутация, категоричен е Иво Илиев.

"Осъществяваме ефективно следствения контрол. Може би остава едно грешно впечатление в хората. Прокуратурата не разследва. Разследва ГДБОП. Няма война между двете институции. Това не е в наш интерес. Не е в интерес на държавността и на българските граждани. Всеки един документ, всяко едно искане от страна на ГДБОП е удовлетворено от страна на наблюдаващия прокурор", посочи още заместник-градският прокурор на София.

Той не коментира твърдението на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата пази бившите управляващи.

Илиев отрече информацията да има заплахи за живота на обвиняемия. При такава Бюрото по защита може да осигури охрана. Той беше категоричен, че разследването не е заплашено заради изнесената информация.