Управителят на "Екоинвест" ЕООД Орлин Тасев е с наложена мярка "парична гаранция" от 20 000 лева, а срещу него са повдигнати и две обвинения по Наказателния кодекс. Предприятието допусна залпово замърсяване на водите на р. Марица и причини измиране на голямо количество риба. Това съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов на съвместна пресконференция с директорите на РИОСВ и ОД МВР в Пазарджик - Костадин Гешев и ст. комисар Ивайло Тишев, предаде БТА.

Стотици килограми мъртва риба изплува в съботния ден по поречието на река Марица между Пазарджик и Първомай. Проверка на РИОСВ установи, че пазарджишката фирма за преработка на пластмаса  "Екоинвест" е виновникът на замърсяването, довело до екокатастрофа в района. Замърсяването е преустановено. Най-вероятно отпадните води, които фирмата е изпуснала, са изливани директно в реката, без да бъдат пречистени. Установено е 16 пъти над пределно допустимите концентрации на неразтворими вещества в производствените отпадъчни води на обекта.

Обвиненията срещу Тасев са за допуснато замърсяване на води и нерегламентирано управление на опасни отпадъци, като и по двете наказанието е до 5 години "лишаване от свобода" и санкция между 5 и 30 хиляди лева, посочи Малинов. Той добави, че по образуваното досъдебно производство са разпитани 25 свидетели, а работата по изясняване на случая продължава.

Директорът на РИОСВ- Пазарджик Костадин Гешев съобщи, че предстои на предприятието да бъдат издадени две наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство. И по двете максималният размер на имуществената санкция достига до 50 хиляди лева, като най-вероятно ще бъде наложен именно такъв, обясни Гешев.

Също така предстои да се установи дали замърсяването е единствената причина за измирането на толкова голямо количество риба. Това ще стане след като излязат резултатите от пробите от иззетите екземпляри, посочи още Костадин Гешев.

По думите му към момента анализът на водните проби от р. Марица не показва завишение на елементи, които да представляват опасност за живота и здравето на хората. Той припомни, че работата на предприятието в момента е спряна, но след като бъде пуснато в експлоатация новоизграденото пречиствателно съоръжение на площадката, ще бъде възобновена и дейността на фирмата, в която работят около 300 души.

Директорът на ОД МВР - Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев от своя страна увери, че действията, организацията и реакцията на всички заинтересовани институции по проблема е била на много високо ниво.

Замърсяване и на река Арда

Междувременно стана ясно, че РИОСВ-Смолян е образувара административно-наказателно производство срещу "Рудметал"-Рудозем заради краткосрочно аварийно изпускане на руднични води в река Арда.

От екоинспекциянта съобщиха, че на рудодобивното предприятие ще бъде съставен акт за нарушението.

Нерегламентираното заустване на непречистени руднични води в реката е станало при претоварване на руда, примесена с руднични води, уточниха от РИОСВ. Малко количество руднични води са попаднали в шахта на площадка, от където са били аварийно изпуснати в Арда. Случаят е проверен след сигнал за промяна в цвета на речните води в района на Рудозем.

От РИОСВ са проверили през почивните дни и сигнал за мъртва риба в река Чепеларска в района след разклона за Югово. Инспекторите са установили мъртва черна мряна.

Взети са водни проби от реката, а направените на място полеви анализи са в норма. Резултатите от изследванията на водните проби ще станат ясни в следващите дни.