Екокатастрофа по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик. Стотици килограми мъртва риба изплуваха в съботния ден, съобщи bTV. ВиК-Пловдив спря изпомпването на питейна вода от кладенците в близост до речното корито.

Пазарджишките екоинспектори разкриха предполагаемия източник на замърсяването. Полиция и представители на РИОСВ започнаха проверка в пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, която е заподозряна за масовото отравяне на речната риба. От компанията отричат да имат вина.

"Проверихме фирма за преработка на пластмаси, тъй като видимо показателите на водата показаха остатъци от пластмаси в нея. Установи се, че във фирмата водата е замътена с примеси. Незабавно уведомих окръжния прокурор, директора на областна дирекция на МВР и те предприеха съответните действия. Започва досъдебно производство. Мисля, че два или три пъти сме ги глобявали миналата година. В момента преустройват пречиствателна станция, която е на финал. Аз също не съм запознат с причините", обясни Костадин Гешев, директор на РИОСВ-Пазарджик.

"Бедствието е голямо. Тонове риба измряха и това е една голяма екокатастрофа. Има риби, които няма как да зарибим", каза Валентин Данаилов, който е от риболовно сдружение "Олимпик 2002".

По думите му оттук нататък ще са необходими най-малко 10 години, за да може животът в реката в този участък да се възстанови.

Доброволци от сдружението са информирали населението, че рибата е негодна и опасна за консумиране. Въпреки това е имало хора, които са я събирали.

Към настоящия момент не може да бъде казано със сигурност кой е виновен за отравянето на водите на река Марица, каза в ефира на bTV областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Уведомена е ВиК-Пловдив, че заради възможно замърсяване следва да се извършат проби на качеството на питейната вода. Към настоящия момент няма притеснения в тази насока.

Каназирева апелира да не се лови риба на река Марица и да се избягва досег на хора и животни с нея, докато излязат окончателните резултати.

Днес отново ще бъдат взети проби от водата. Вчера пробите са показали, че няма наличие на цианид и пестициди.

Ограничават временно черпенето на питейна вода от две помпени станции заради мъртвата риба в Марица

"Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмаса, които попадат във водата заради неправилна работа на пречиствателни съоръжения", обясни Дани Каназирева.

Предполагаемият източник, който се посочва от експертите, е пазарджишка фирма, която преработва пластмаса. Възможно е обаче да има и други източници на замърсяване.