Регионалната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в Пловдив започва проверка на пазари за продажба на умряла риба от река Марица, съобщи директорът на агенцията д-р Камен Янков пред БТА.

Той уточни, че акцентът ще бъдат тържищата около населените места в района на град Стамболийски, за които природозащитници са подали сигнали, че от замърсената река се събира мъртва риба в чували.

Д-р Янков заяви, че по-голямата част от пазарите за риба извън законните търговски обекти са нерегламентирани и те ще бъдат задължително проверени. Резултатите от проверката се очакват в следващите дни.

Стотици килограми мъртва риба изплуваха в съботния ден по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик. ВиК-Пловдив спря изпомпването на питейна вода от кладенците в близост до речното корито. Пазарджишка фирма за преработка на пластмаса е заподозряна за масовото отравяне на речната риба. От компанията отричат да имат вина.

От Сдружението на рибарите са категорични, че последствията от това отравяне са много големи и възстановянето на екосистемата ще отнеме поне 10 години.

"Участъкът от град Пазарджик до град Стамболийски е мъртъв. Наблюдавахме стотици и хиляди риби, които бяха отнасяне надолу по реката. Искаме превенция. Позволиха си да отровят една от най-големите реки у нас. А, ако беше стигнало това отравяне до питейните кладенци - то тогава какво става. Фирмата е глобявана два пъти, плаща си глобите и продължава да работи. Екосистемата е тотално унищожена. Ние ще пуснем риба, но самата екосистема я няма", категоричен бе Валентин Данаилов, председател на риболовно сдружение "Олимпик 2002".

Доброволци от сдружението са информирали местното население, че рибата е негодна и опасна за консумация. Въпреки това е имало хора, които са я събирали.