Районна прокуратура в Царево повдигна обвинение на 31-годишния Даниел Стоянов от София, който преди два дни блъсна 6 момичета на тротоар в Китен след употреба на алкохол и наркотици. По-късно днес съдът му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Шофьорът определи инцидента като нещастие и заяи, че причината е повреда в колата. Пред съдията той обясни, че автомобилът му поднесъл, тъй като се счупил диференциалът.

"Колата блокира", заяви Даниел Стоянов пред bTV.

Снимка: bTV

И разказа, че преди удара видял децата и си казал: "Дано да не ги убия", а в следващия момент колата се блъсала в бордюра и се обърнала по таван. След като излязъл от колата, опитал да им помогне, а приятелят му се е обадил на 112.

Столичанинът обясни още, че е хипертоник, има две деца и помоли съдията да бъде освободен.

Ако бъде признат за виновен за това, че е причинил инцидента след употреба на алкохол и амфетамини, шофьорът може да получи до 6 г. затвор.

Той е привлечен като обвиняем за това, че около 21:00 ч. на 7 август, при управление на лек автомобил БМВ по ул. "Корал" в курорта, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на С. Я., като деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта 0,92 промила, установено с техническо средство "Алкотест дрегер" и след употреба на наркотични вещества - амфетамин, установено с "Драг тест". За това престъпление законодателят е предвидил наказание от 1 до 6 години затвор и лишаване от право да се управлява МПС.

От съобщението на прокуратурата не става ясно защо обвинението е само за травма на едно от момичета. Както вече беше съобщено, столичанинът ударил тийнейджърките от Лом на възраст от 15 до 18 години, докато се разхождали край почивна база "Морско утро". Три от тях бяха приети в болница с различни травми - 17-годишната Анита А. е с фрактура на шиен прешлен, а връстничките й Габриела Г. и Надя К. - с травматичен шок. 18-годишната Симона Я. и 15-годишната й сестра, както и 18-годишната Ема Г., прегледани на място от медицински екип на Спешна помощ, тъй като са само с охлузвания и други по-леки наранявания.

Момичетата били на десетдневна дълго чакана почивка. Още на втория ден, когато отивали на концерт, тя обаче приключила.

Надя

Снимка: bTV

"Караше силно и излезе от завоя. Удари се в бордюра и после в нас. Каза: "Добре сте, нищо ви няма, ставайте, ще се оправите". Миришеше на алкохол, но не изглеждаше пиян", разказа пред bTV една от пострадалите - Надя.

Някои от приятелките изхвръкнали на няколко метра след удара и имали късмет, че са паднали в тревата, която омекотила ударите.