Даря Трепова, обвинена в убийството на известния руски военен блогър Владлен Татарски, вчера заяви пред съда, че си е мислила, че в пакета, който му е предала в кафене в Санкт Петербург, е имало подслушвателно устройство, а не бомба, предаде Ройтерс.

Трепова каза, че е действала по нареждания на мъж от Украйна, който ѝ е бил известен с прозвището Гещалт (Gestalt на немски означава форма). Въпросното лице ѝ е изпращало пари и инструкции в продължение на няколко месеца, преди да се стигне до убийството на подкрепящия войната в Украйна блогър на 2 април миналата година.

Веднага след атентата Русия обвини Киев за убийството на Татарски. Високопоставени украински официални лица не поеха отговорност, но и не отрекоха да са замесени. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че става въпрос за "вътрешен тероризъм", припомня Ройтерс.

Татарски бе убит с бомба, скрита в статуетка, връчена му от Трепова в кафене, където се е провеждала беседа с участието на около 100 души, припомня БТА.

Фигурката е имала бегла прилика с Татарски, който я е приел като подарък. Свидетели разказаха пред съда, че той шеговито е нарекъл статуетката "Златен Владлен" и я е обърнал, преди тя да се взриви. Руският блогър загина на място, а ранените бяха десетки.

Самоличността на мъжа с прозвището Гещалт остава неясна.

Двайсет и шест годишната Трепова призна пред съда, че е била представена на въпросното лице от журналист, работещ в Украйна, на име Роман Попков, с когото се е свързала чрез социалната мрежа "Екс". По думите на обвиняемата тя е споделила с Попков, че се противопоставя на руската агресия и симпатизира на Украйна и че търси помощта му да започне работа като журналист в атакуваната страна.

Руските следователи обвиняват задочно Попков в "организиране на изпълнението на терористичен акт". Той отрича да е замесен в това.

Трепова разказа пред съда, че по инструкции на Гещалт в началото на миналата година е посетила беседи, водени от Татарски. Тя се е представила на блогъра с името Анастасия Крюлина и му е казала, че е студентка по изкуство.

През март Гещалт ѝ е изпратил статуетката по пощата със заръката да му я предаде лично. Тя си е помислила, че в нея може да има бомба, спомняйки си за случая с Даря Дугина, която бе убита при бомбен атентат кай Москва през 2022 година.

"Бях много уплашена и попитах Гещалт: Това същото ли е като при Дугина? А той ми отговори: Не, вътре има само устройство за подслушване и проследяване", разказа Трепова в съда, според стенограма, публикувана в независимия руски сайт "Медиазона".

"Предаването на подслушвателно устройство вече е навлизане в личния живот и е незаконно, а аз бях много притеснена заради това и си мислех, че може да е бомба", допълни тя.

"И тъй като казаха, че трябва да се установи връзка с Татарски, това обяснение ми се стори логично, особено след като пратката идваше от чужбина, а през границата не може да се пренесе бомба", добавя тя. Трепова каза, че е приела мисията, защото не си е мислела, че могат да я "натопят така" и че е предполагала, че целта на подслушването на Татарски е била да се разбере повече за това какво знае той за войната в Украйна.

По думите на обвиняемата след взрива тя се е свързала с Гещалт. "Наругах го и казах, че там са пострадали хора". Трепова допълни, че Гещалт ѝ е казал, че може да задава въпроси по-късно.

"Продължих да псувам. Той каза: "Когато дойдеш в Украйна и ни посетиш, можеш да ме удариш". Това много ме ядоса", разказа Трепова през сълзи.