Следственият комитет на Руската федерация поиска задържането под стража на Даря Трепова по делото за терористичното нападение в кафене в Санкт Петербург, при което загина военният блогър Владлен Татарски. На Трепова е било повдигнато съответното обвинение, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Според разследването на 2 април 2023 г. Трепова, следвайки инструкциите на лица, действащи от територията на Украйна, е занесла в кафене в центъра на Санкт Петербург статуетка, натъпкана с експлозиви, и я дала на военния блогър Максим Фомин, известен с псевдонима Владлен Татарски. В резултат на последвалата експлозия Фомин загина, а повече от 30 души в кафенето получиха различни по тежест наранявания.

В хода на разследването на инцидента служителите на реда са извършили обиски в жилището на Трепова в Санкт Петербург, а майка ѝ и сестра ѝ са били разпитани. Първоначално е било образувано наказателно дело за убийство по особено опасен начин, но по-късно то е преквалифицирано в терористична атака. Националният антитерористичен комитет съобщи, че акцията по ликвидирането на Татарски е била планирана от украинските специални служби и че за нейното осъществяване са били привлечени агенти, сътрудничещи на фондацията на Алексей Навални.

Междувременно основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин посети заведението в Санкт Петербург, в което при избухване на взривно устройство загина Фомин-Татарски, предаде ТАСС, като се позова на видеокадри, публикувани днес в канала на пресслужбата на Пригожин в Телеграм.

"Няколко думи за (движението) "Кибер фронт Z". Смятам, че "Кибер фронт Z", въпреки смъртта на Владлен Татарски, въпреки тази трагична ситуация, трябва да получи нов тласък, нов дъх, да се превърне в реална обществена организация", заяви Пригожин при посещението си в заведението.

Татарски загина именно по време на събитие, посветено на руската инвазия в Украйна и организирано от движението "Кибер фронт Z".

На фона на случващото се взривът в кафенето в Санкт Петербург бе коментиран от заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев: "Тъпите извършители на терористични атаки днес мрънкат: "Използваха ме". Това вероятно е вярно. Полудебилният разходен материал, използван от нашата несистемна опозиция, е имал късмета да оцелее. Но това, разбира се, няма да избави материала от справедливо наказание. По-лошото е, че главните изроди, които хранеха и финансираха наемните убийци, които диктуваха плановете им, засега остават без възмездие. Виждате ли ги? Да, да, това е нашата така наречена непримирима опозиция, която от години се бори срещу собствената си страна с активната подкрепа на Запада, където правят жалки патосни филми за нея, удостоени с ангажиращи награди. Всички тези смърдящи ФБК и МБХ-медия, Навални, Волков, Пономарьов и останалите като Ходорковски не са се превърнали в нищо друго освен в обикновени терористи и убийци. Те сладострастно се наслаждават на кръвта на руските граждани. Раздуват ноздрите си от възбуда при вида на ранени и осакатени тела. Те са се заклели предано в мрака и терора заедно с убийците от родния им киевски нацистки режим.

С терористите не се преговаря. Те се изтребват като бесни кучета, от устата на които тече отровна слюнка. Без излишни патосни думи. Веднага щом се появи възможност. Дори ако понякога това отнема години. Прошката и състраданието не важат за тях. Това е върховната справедливост", написа бившият руски президент в канала си в Telegram.

Преди това забранената в Русия вече по време на войната организация на Алексей Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК) отговори на обвиненията срещу тях, като подчерта, че за Кремъл би било много удобно да хвърли допълнителна вина върху Навални в навечерието на поредния процес срещу него по обвинения в екстремизъм.

Украинските власти също отхвърлиха обвиненията за участие в бомбения атентат, като заявиха, че смъртта на Татарски е свързана с вътрешни размирици в Русия.