За две заплахи срещу съдия Владислава Цариградска за денонощие съобщи bTV. Днес тя даде показания в столичната полиция като свидетел по делото за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Заплахите срещу съдийката започват снощи около 23 часа. Днес, по обед на път за полицията, тя разбира, че те вече са две.

"На официалния имейл на съда е получено ново заплашително електронно писмо - в смисъл, че трябва да мълча, ако не искам да ми се случат разчленявания", обясни Владислава Цариградска.

Пред NOVA тя допълни, че снощи е получила съобщение, през нейна позната, от директора на Дирекция "Публична комуникация" на Прокуратурата Веселин Иванов. Той категорично отрече да е отправял заплахи.

"В късните часове от обща позната, която сме имали с Веселин Иванов, аз получих предупреждение, че "трябва да се кротна". Точните думи бяха: "Кажи на тази жена да се кротне", посочи Цариградска.

С публикация във Facebook Иванов категорично отхвърли твърденията на съдия Цариградска. Според него тиражирането на името му в публичното пространство с непроверени твърдения е в разрез с Етичния кодекс на българския магистрат. И определя като несериозно, че като съдебен служител, си е позволил да отправя под каквато и да било форма заплаха към въпросния съдия, а и изобщо към магистрат.

От миналата седмица съдия Цариградска отново е с охрана. Според нея, след като е била заплашена през 2020 г. от Мартин Божанов-Нотариуса, в ГДБОП е имало разработка с данни за по-тежки престъпления. "Вероятно търговия с влияние, подкупи и други престъпления, извършвани от най-високопоставени магистрати", посочи тя.

Разплитането на казуса, смята съдия Цариградска, е можело да стане след проверка дали тя и други магистрати са били незаконно подслушвани, когато е получила заплахите от Божанов. Но малко преди да изтече 6-месечният срок, в който Бюрото за контрол над СРС-та трябва да излезе със становище, оттам я попитали кой е нейният кабинет.

"В съда в Луковит има два съдийски кабинета. Бюрото шест месеца не можа да разбере кой кабинет аз съм ползвала и да извърши проверка", обясни тя.

Според Цариградска Божанов е бил сътрудник на МВР, за което има и доказателства. "За МВР съм сигурна, че той е бил таен сътрудник. Имал е водещ ръководител от МВР и по неофициална информация този негов ръководител е от Трето районно управление и съвсем наскоро е бил освободен от длъжност", заяви тя.

"Това е въпрос, който ще бъде изяснен в рамките на воденото досъдебно производство", заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според съдия Цариградска МВР и прокуратурата са единствените институции, които могат да изяснят всички подробности за оказваната и от Пепи Еврото, и от Нотариуса търговия с влияние върху съдебната система.

"Имам информация, но аз не съм в положение да давам аз. Институциите дължат на мен като пряко засегната и на вас като общество много отговори, така че отново ви препращам към главна прокуратура и министъра на вътрешните работи", подчерта тя.

Откъде е изтичала вътрешна информация към Божанов - вътрешният министър каза, че не знае, но е категоричен, не е от ГДБОП, която той оглавяваше.

"Кръгът от служители, които работиха, беше много стеснен. Тук е мястото да кажа, че ГДБОП беше единствената структура, която по времето, когато я ръководих, успя да събере материали и данни въз основа, на които има досъдебни производства", посочи Стоянов.

Дали Божанов е бил сътрудник на полицията, както твърди и съдия Цариградска, засега остава неясно.

"Наблюдаващият прокурор е този, който има право да поиска такава информация и тя ще му бъде предоставена, ако това е необходимо. Това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производството", допълни министърът на вътрешните работи.

Всички данни, събрани по казуса "Нотариуса", са докладвани на прокуратурата. Включително и за евентуални връзки между него и полицията.