"Фалшива новина е, че г-н Васил Божков е бил екстрадиран, а не се е прибрал доброволно от ОАЕ", заявиха в право на отговор "Нове АД Холдинг" и представиха аргументи и документи в полза на твърдението им.

Вижте документите >>

Информацията за това как се е върнал у нас остава противоречива. Вчера от прокуратурата обявиха, че са получили информация от Обединените арабски емирства, че са решили да екстрадират бизнесмена, но уточняват, че българското обвинение не е получило съдебен акт относно решението за екстрадиция. Адвокатът на Божков пък отрича, твърди, че клиентът му се е прибрал в страната доброволно и показа документи за твърденията.

От "Нова холдинг" днес излязоха с позиция по казуса, като обявиха, че съдът в ОАЕ се произнесъл и е отхвърлил искането за екстрадиция, "решението е от 27.04.2021 г. , окончателно и не подлежи на преразглеждане".

Посочват още, че българските власти в лицето на Специализираната прокуроратура са изпратири общо 18 (осемнадесет) искания за екстрадирането на Васил Божков до съответните институции в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Но българската прокуратура никога не представи най-важните документи, свързани с тези искания, а именно: първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, задължителни за екстрадиция. Поради това най-висшият съд в ОАЕ окончателно се произнесе с отхвърлително решение по исканията за екстрадиция. Това решение е влязло в сила и не подлежи на обжалване. Съдебният акт почива на две основания:

- българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и

- обвиненията в престъпленията не са доказани.

Съдът в ОАЕ своевременно уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред.

Накрая, но не на последно място, г-н Божков пребивава законно в ОАЕ и срещу него няма висящи производства в страната", заявяват от "Нове Холдинг".

Според тях "намеренията на Прокуратурата са повече от ясни - да заблудят българското общество и съд, че г-н Божков не се е прибрал по собствено желание в родината си. Тези лъжи и манипулции са явен натиск върху съда с цел задържането на г-н Божков под постоянен арест".

От компанията обявяват, че прилагат цялото решение на съда на ОАЕ в оригинал, както и легализиран превод. И обръщат внимание, че представените от прокуратурата факсимилета, които тя е получила 3 дни след пристигането на Васил Божков в София, не са доказателство за екстрадиция.

"Самият факт, че прокуратурата не знае, че е екстрадиран към момента на прибирането му, е безумен. Тези факсимилета представляват официалната и задължителна кореспонденция на заинтересованите институции по отношение на сваляне на червената бюлетина от Интерпол и нищо повече. Още при отпътуването си на летището в Дубай г-н Божков разговаря с представители на Интерпол там, които му обясниха, че ще очакват потвърждение от българските власти за неговото пристигане в България и съответно сваляне на Червената бюлетина. Властите в ОАЕ са осигурили "право на убежище" на Васил Божков. В този случай те от своя страна се нуждаят от нужните писмени уверения, че г-н Божков се прибира обратно в страната, заради която той е поискал от тях защита, по своя воля и на своя отговорност. Това е нормална процедура и доказателство, че той не е екстрадиран, а се е прибрал доброволно. Това са фактите. Всичко останало са внушения, манипулации, откровени лъжи и лош превод", заявяват от "Нове холдинг".