Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста бившия министър Нено Димов с аргумента, че е възможно той да повлияе на разследването. Димов е обвинен в безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

В съдебната зала защитата представи няколко документа, от които ставало ясно, че екоминистърът е делегирал права за управление на водите на заместника си.

Прокуратурата обаче твърди,че Димов е знаел какви са наличностите в язовира, още повече, че водата рязко е започнала да намалява и въпреки това, утвърждавал графици за отпускането й. Според обвинението Димов е бил отговорен за управлението на водните ресурси и това ставало ясно от разпитите на редица свидетели, сред които и зам.-министри.

Прокуратурата твърди още, че за промишлени нужди водата била продавана срещу 12 стотинки, а на жителите на Перник срещу 2 лева. И така се стигна до извода, че ако е подавана вода само на хората, а не и на завод "Стомана" и Топлофикация, щяло да има и печалба за ВиК. Съдебното заседание и съвещанието на съдебния състав днес продължи шест часа.

Доверявал съм се на експертите и съм утвърждавал графика, който ми е предоставен от тях, заяви пък самият Димов преди решението на съда.

Адвокатката му Ина Лулчева пък обясни, че министърът не е бил подведен, каквато теза бе изказана от първия съд, а експертите са взели своите решения на базата на всичките им предоставени документи.

По време на заседанието стана ясно, че "Стомана индъстри" и Топлофикация - Перник са плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената е 2 лв. за кубик. По този начин прокуратурата изчислява щетата.