Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Решението бе взето с шест глава "за", нямаше против.

Членовете на колегията за втори път обсъдиха темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), припомня БТА. Според тях това беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия изпрати становище до парламента. След това народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Членът на ВСС Гергана Мутафова каза, че не е ясно какво ще се случи с делата на Талева, които все още са в ход. Според Мутафова те ще започнат от самото начало.

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.