Настимир Ананиев е загубил делото за клевета, което бе завел срещу лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. За това съобщи самият депутат от "Продължаваме промяната", изразявайки възмущението си срещу част от съдебната система. 

През януари той заплаши със съд всеки, който уронва името му по повод скандала с криптобанката "Нексо", в която ден по-рано нахлуха полиция и прокуратура във връзка с мащабно разследване за пране на пари и други нарушения. Тогава Ананиев обяви в кулоарите на НС, че ще заведе дело срещу лидера на ИТН. 

"По-рано тази година лицето Станислав Тодоров Трифонов, познат като Слави Трифонов изприказва един куп внушения за мен, свързани с фирма "Нексо".

Разбира се, потърсих правата си в съда. Вчера разбрах, че Трифонов не бил виновен - чакам с интерес да прочета мотивите на съда. На мен съдът не ми разреши всички поискани екпертизи, за да мога да се защитя - явно съдията не е имал нужда от тях...

За съжаление състоянието на голяма част от българския съд е видимо за много хора - чувство за несправедливост дебне отвсякъде.

Но щом убиецът на пътя от Шумен миналата седмица получи условна присъда за "пътното убийство" на Светомира, което извърши със 103 км/час, какво ли остава за клеветниците.

В интервюто ми по БТВ в неделя казах, че българските граждани имат нужда да видят и почувстват, че в България има справедливост. Продължавам да вярвам в това и смятам да обжалвам решението на съда.

Без съдебна реформа няма как да върнем чувството за нормалност и да защитим гражданските си права адекватно, което всички заслужаваме", написа депутатът от ПП.

В разгара на скандала Слави Трифонов заяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е бил близък с управителите на "Нексо" и "всеки ден ходил в офиса им, за да ги съветва", а Настимир Ананиев коментира: "Ще заведа дело срещу Слави Трифонов и срещу гласа зад камера, който му подсказва, заради лъжите, които се изрекоха". Тогава депутатът от ПП беше намесен в сюжета и бе обявен за съдружник на Тренчев, с когото го свързва приятелство от времето им на депутати в Реформаторския блок от партията на Меглена Кунева ДБГ. Ананиев отрече да са съдружници с Антони Тренчев, за когото се твърди, че е свързан с "Нексо". 

"Относно Антони Тренчев, били сме заедно народни представители, познавам го оттам, както го познават и Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов. Имали сме намерения за съвместни проекти, които, за съжаление, не се осъществиха, тъй като нито на мен, нито на него му стигна времето за това нещо. В момента нито съм съдружник с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи на каквито и да е дружества", заяви Настимир Ананиев.

"Когато решиш да уронваш престижа и репутацията на някого, трябва да поемеш отговорност. В България трябва да се знае, че когато някой си позволява да лъже и да прави внушения, ще поеме отговорност в съда", добави депутатът от ПП.

Първи за връзката между двамата и "Нексо" намекнаха от парламентарната трибуна от ГЕРБ, които с недомлъвки набъркаха Ананиев в аферата. Ден по-късно Тома Биков обяви, че от партията имат подозрения за това, че разследваната "Нексо" е финансирала "Продължаваме промяната".