Американски федерален съдия определи 4 март 2024 г. за начална дата на наказателния процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по обвинението на федерално ниво в опит за промяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., предадоха Ройтерс и БТА. 

Тръмп е обвинен в опит да отмени поражението си на изборите през 2020 г., за да остане на власт.

"Обществото има право на бързо и ефикасно решение на този въпрос", заяви съдия Таня Чъткан.

Съдебното заседание по делото е насрочено един ден преди избирателите републиканци да гласуват за това кой да бъде кандидат-президентът на Републиканската партия за президентските избори догодина, отбелязва Ройтерс.

Съдебното заседание ще бъде проведено ден преди т.нар. "Супер вторник" - потенциално решаваща дата в борбата за определяне на кандидат-президент на републиканците. Социологическите проучвания сочат, че Тръмп има голяма преднина пред останалите участници в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия.

Решението на съдия Чъткан означава, че Тръмп вероятно ще участва в съдебни заседания по три отделни наказателни производства, докато се бори за президентската номинация. Дата на съдебно заседание по четвърти наказателен процес все още не е определена. Срещу Тръмп има заведени и три граждански процеса, за които са насрочени заседания през идните шест месеца.

Адвокатите на Тръмп настояваха за това датата на съдебното заседание по федералното дело да бъде през април 2026 г., но съдия Чъткан изтъкна, че те не се нуждаят от толкова много време за подготовка на защитата.