Пловдивският районен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 22-годишния молдовец Евгени Недялков, обвинен за взривяване на банкомат в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Обирът бе извършен на 7 юли, като от банкомата на банка ДСК бяха откраднати около 215 000 лева. 22-годишният Евгени, който е студент в Юридическия факултет на университета в Комрад, и съучастникът му Михаил, който обаче не е задържан, тъй като успял да напусне страната и да влезе в Турция, използвали използвали млада жена, за да обмени част от парите.

Прокурор Румяна Калеева съобщи, че към делото са приложени само 6 обгорели банкноти - по 20 и 50 лв, като по груби сметки сумата е около 200 лева. Останалите пари са изнесени зад граница.

Молдовката Анна Сърбу пък е разказала пред разследващите от къде са били купени материалите, с които е направена бомбата, с която е взивен банкомата, а след това е посочила къде двамата бандити са изхвърлили дрехите, с които били облечени. На нея била поверена мисията по обмяната на откраднатите пари.

Защитата на обвиняемият Весела Нажар заяви, че Недялков е дошъл в страната ни, за да си купува кола.

Самият той каза пред магистратите, че иска по-лека мярка за неотклонение.

Районните съдии обаче счетоха, че в този, макар изключително ранен етап от разследването, са налице достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение за това, че 22-годишният молдовец е автор на престъплението, за което е обвинен.

Съдът намира, че опасността той да се укрие е реална, тъй като няма постоянен адрес, на който да пребивава, преди задържането се е подготвял да напусне страната и е пребивавал по хотели. Също така е налице и опасност обвиняемият да извърши престъпление при мярка, различна от арест, макар и да има чисто съдебно минало, от представената от прокуратурата справка е видно, че срещу него има образувани в Молдова наказателни производства.

За престъплението, в което Евгени Недялков е обвинен, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 15 години.

Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд - Пловдив.