1200 лева обезщетение с лихвите, плюс по разноските по делото, е осъдена да плати община Видин на пострадала от бездомно куче жена. Решението е на Видинския районен съд по граждански иск на нахапаната от животното видинчанка. В мотивите си съдът посочва, че съгласно раздел "Безстопанствени животни" от Закона за защита на животните, безстопанствените кучета са под надзора и грижите на общините, поради което община Видин е задължена да полага надзор и грижи за безстопанствените кучета в града.

Инцидентът станал на 26 ноември миналата година в района пред хранителен магазин "Ариана мил" на ул. "Христо Ботев" във Видин. Пострадалата жена била нападната от бездомно куче на излизане от магазина, където пазарувала. Продавачката чула викове за помощ и блъскане отвън. Когато излязла видяла клиентката си паднала на земята с кървящ крак, а до нея безстопанствено куче. Продавачката се притекла на помощ - избърсала кръвта, заляла лицето на пострадалата жена с вода и повикала такси. Последвалият медицински преглед от хирург установил три разкъсно-контузни рани на лявата подбедреница. След като лекарите обработили раните и превързали крака, на жената била назначена терапия с антибиотик и издаден 14-дневен болничен лист заради временната нетрудоспособност.

В случая е налице бездействие от страна на общинските служители, "изразяващо се в неизвършване на необходимите действия за предотвратяване агресивно поведение на кучетата към хора или животни; за настаняване на безстопанствените животни в приюти и осъществяване на надзор и грижи за върнатите по места след маркиране животни", е записано още решението на съда.

Решението може да бъде обжалвано.