Затворници на лек режим, които работят на външни обекти, пуснати са в отпуск или са настанени в болница извън затвора, да може да бъдат следени с електронни гривни. Такива предложения за промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) е направило МВР. Това става ясно от публикувания проект на Инструкция за взаимодействието между МВР и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) при електронното наблюдение, съобщи "Лекс".

В него е описано как местните полицейски управления, ГДИН, пробационните служители и доставчиците на електронни гривни трябва да координират работата си при поставянето им и как ще се контролира наблюдението.

Според действащия закон електронно наблюдение може да се прилага на затворници, които са на общ режим. Тези на лек режим обаче може да бъдат следени с гривни, само когато работят извън общежитието и им е било разрешено да пренощуват на обекта. Гривни могат да бъдат поставяни и на обвиняеми под домашен арест, предсрочно освободени затворници и на осъдени на пробация с ограничено придвижване.

Сега МВР предлага законът да бъде изменен и затворниците на лек режим да могат да бъдат следени постоянно с гривни, когато са на работа извън затвора или са настанени за лечение в болница без охрана. Според действащите разпоредби електронното наблюдение се спира временно, докато лишените от свобода са пуснати в отпуск и МВР предлага това да отпадне и те да остават с гривните.

Въвеждането на електронното наблюдение се очаква да сложи край на бягствата на осъдени и най-вече на обвиняеми, които са поставени под домашен арест. В момента мярката се контролира от МВР, но от министерството са признавали, че нямат ресурс да пазят денонощно на адреса му всеки, на когото е наложена иначе втората най-тежка мярка за неотклонение.

Кои домашни арестанти ще бъдат следени с електронна гривна ще решава началникът на районното управление, в чиято територия е техният адрес, става ясно от проекта на Инструкцията. Това ще важи за всички случаи, с изключение на тези, в които поставянето на гривни е изрично разпоредено от съда.

След това началникът на полицейското управление ще изпраща предложението си до местния шеф на дирекцията "Изпълнение на наказанията", който пък ще издава заповед за започване на наблюдението. Монтирането на гривните ще става в присъствието на полицай и ще се извършва от пробационен служител или от представите на фирмата, която ги доставя.

Ако по някаква причина няма възможност за поставяне на гривна на конкретен арестант, от ГДИН ще уведомяват началника на районното управление на МВР и след това той ще контролира домашния арест. За невъзможност за поставяне на гривна ще бъдат уведомявани и съдилищата, когато те са наредили такъв контрол.

Ако задържан под домашен арест опита да повреди гривната или да избяга с нея, сигналът ще се регистрира в контролен център и ще се предава по имейл и телефон на служители в пробационната служба и на МВР. След това полицаи трябва до 3 часа да проверят сигнала, като отидат на адреса. Ако арестантът е избягал, шефът на РУП започва издирване и уведомява съда и прокуратурата, пише още в проекта.