Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща, заяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод възложени проверки от главния прокурор Сотир Цацаров относно изнесени в медиите твърдения за злоупотреби с евросредства от страна на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

"В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки. Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства", припомни тя.

Арнаудова обясни, че четвъртък до днес са извършено множество процесуално-следствени действия. Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна.

"В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината", посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

"На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил "моля ви не разбивайте", допълни тя. "Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави Арнаудова.

"Александър Манолев е открит, разпитан е, ще разберете други неща утре. Ще получите пълен обем за информация. Част от действията продължават и в момента", заяви тя. По думите й ако се потвърдят обвиненията санкциите са до 6 години лишаване от свобода.

Говорителят на главния прокурор заяви, че Елена Йончева ще бъде разследвана за използване на къщи за гости не по предназначение, катовсички останали. Главният прокурор Сотир Цацаров възложи проверка относно ползвани не по предназначение къщи за гости, финансирани със средства на ЕС, от семейството на народния представител Елена Йончева.

"За Eлена Йончева, така както и за останалите проверки за всички 746 къщи, ще се извършват абсолютно аналогични действия. Изискване на документи, справки в община, районно управление, снемане на обяснение от лица, ако се наложи", посочи тя. "Стартира тази сутрин проверката срещу г-жа Йончева, така че е много рано да кажем какъв ще бъде резултатът, от това което започваме", добави Арнаудова.

Прокуратурата има съмнения, че в част от къщите за гости, финансирани с европейски средства, не се извършва туристическа дейност.  Първата проверка от прокуратурата е за къщите за гости, финансирани от държавен фонд "Земеделие", те са 746. Общата стойност на финансирането е 202 млн. лв.", обясни тя.

"Втората проверка касае закупуване на моторни превозни средства, като те са били предназначени за неземеделски нужди, като в тях се включват джипове. Установени са финансирани атв-та и яхти", посочи Арнаудова. По думите й главният прокурор Сотир Цацаров е назначил 3-ма прокурори за водещи разследването. Тя отбеляза, че в хода на проверката ще бъдат изисквани документи, ще се разследва на място и ще се преглежда регистърът за броя на настаняваните туристи.

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес  плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност", добави Арнаудова. "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите", изтъкна говорителят на главния прокурор.

"Имаме основание да считаме, че част от тях не се ползват по предназначение. Има определени населени места, където не се допуска европейско финансиране, защото това са райони с развит туризъм. Имаме информация, че част от къщите се намират на забранени места", уточни тя, като изтъкна, че част от тези сгради се намират по българското Черноморие.

В прокуратурата постъпи сигнал срещу Красимир Каракачанов, проверката е поверена на КПКОМПИ, каза говорителят на главния прокурор  по повод медийни публикации, че министър Красимир Каракачанов притежава недекларирани имоти.

"Постъпи сигнал, разпоредената проверка е поверена на КПКОМПИ, защото Красимир Каракачанов е министър", заяви тя. "По силата на закона това е компетентният орган, който може да извършва проверки", допълни Арнаудова.