Специализираният наказателен съд отложи заседанието за изменение на мярката за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков. Причина за това стана неизясненото здравословно състояние на обвиняемия, както неспазване на съдебно разпореждане, съобщи Канал 3.

На Стайков е било позволено да направи ядрено-магнитен резонанс на коремни органи в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология. Вместо това изследването е било извършено в болница "Надежда". Самият бизнесмен пък не присъства в съдебната зала, а адвокатката му Анна Попова обясни, че преди пет дни той е бил приет в Пета градска болница.

Диагнозата не бе съобщена от Попова с аргумента, че информацията е чувствителна и е свързана с факти от интимен характер. По тази причина тя поиска и делото да се гледа при закрити врата. Съдът одобри частично искането и медиите бяха изведени от залата за времето на излагане на "чувствителната информация".

Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение на Стайков. 

"Основно здравословното състояние е причина да искаме изменение на мярката му. Трябва да се вземе предвид и продължителният период, в който лицето се намира в условия-задържане под стража, както и съществуващата съдебна практика", обясни Попова мотивите за искането си.

Съдебният състав обаче изиска да бъдат представени необходимите документи и да бъдат извършени нови прегледи, за да се установи актуалното здравословно състояние на Миню Стайков. След това ще бъде назначена нова дата за разглеждане на мярката.

Пред журналисти адвокат Попова коментира, че не е вярно твърдението на съда и изследването е било направено в онкологията.

"Считам, че вероятно има разминаване между представените доказателства и възприятието на съда. Нямам обяснение откъде идва това разминаване", коментира тя и добави, че фактът, че съдът е разбрал сега, че Стайков няма да присъства в зала е проблем между затвора и съда, а не на обвиняемия.