Процент от обществената поръчка е поискал висшият служител в "Гранична полиция", обвинен за подкуп, съобщи на брифинг в Съдебната палата заместник градският прокурор Чавдар Пастованов.

Янко Серафимов, който е началник на сектор "Технически сектор и въоръжение", беше задържан в петък, в края на работния ден, а в събота му бе повдигнато и обвинение за взети 2000 лева от фирма доставчик на технически средства за охрана на границата. От прокуратурата се похвалиха, че акцията е била съвместна и в отличен синхрон с органите на МВР.

Малко преди съдебното заседание, на което трябваше да стане ясна мярката за отклонение на обвиняемия, стана известно, че заради здравословното му състояние ще бъде откаран в лечебно заведение. Линейка, която да го откара за преглед, дойде до сградата на съда. В съдебната зала стана известно, че обвиняемият Янко Серафимов е откаран в болница за преглед от съдов хирург, след направен преглед от лекар в Съдебната палата. Съдът поиска изясняване на здравословното състояние на обвиняемия.

"Вчера го видях в следствения арест. Той каза, че има проблем с лявата подбедрица. Бил е прострелян там преди и има 5 стенда. Кракът му е подут, почти двойно. В събота не могли да го прегледат в МВР болница, само ВМА може да го оперират. Има опасност да се скъсат и другите стендове", обясни Бойко Найденов, адвокат на Янко Серафимов.

Бойко Найденов, адвокат

Снимка: БТА

Според него прекомерна сила при задържането му е причина за влошеното здравословно състояние на клиента му. Защитникът Бойко Найденов, който е бивш високопоставен прокурор, разказа, че при задържането на граничния полицай той е бил ритан от полицейските служители и показно държан с белезници зад гърба му, седнал на уличен тротоар с часове.

Прокурор Пастованов посочи, че ще се проверят всички действия на началника на сектор в главната дирекция. Извършено е претърсване на кабинета му и са иззети множество документи. Ще се проверява дали и по тях е имало някакви нередности.

Обвиняемият е поискал подкуп от 2000 лева. Касае за обществена поръчка по пряко договаряне на стойност под 30 000 лева. Служителят на МВР е поискал сумата, за да извърши служебните си задължения по обществената поръчка, обясни прокурорът.

Търговското дружество, което е участвало в процедурата за обществена поръчка, е трябвало да достави специално оборудване за нуждите на гранична полиция за охрана на границата на страната. Става въпрос за близо 10% върнати пари от стойността на обществена поръчка, свързана с осигуряване на нашийници за гранични кучета.

Документирани бяха действията по поискване и подаване на подкуп. Предстоят още действия на разследването за обосноваване на обвинителната теза в съда, добави Пастованов.

По източници на NOVA са разпитани петима полицаи и братът на мъжа, който твърди, че е дал парите за подкупа.

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова коментира, че от самото начало работата по случая е била съвместно с "Вътрешна сигурност" на МВР. Тя добави, че предадените пари на граничния полицай са били белязани, а мястото, на което ги взел, е било проследено.

Парите за подкупа са били описани и белязани, а мястото, на което ги взел, е било проследено, уточни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. Тя обясни, че от самото начало по случая заедно работят прокуратурата, следственият отдел към нея и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.