Имало е информация, преди да спре камионът в района на софийското село Локорско, че организаторите са знаели, че мигранти умират вътре, заяви пред журналисти прокурор Василена Анастасова, след като Софийски градски съд отхвърли молбата на бившия граничен полицай Валентин Христов, обвинен за участие в организирана престъпна група, свързана със случая, да излезе от ареста.

От прокуратурата съобщиха, че в края на март са получили разрешение от съда и в момента се изследват трафични данни и телефони, тъй като има информация от някои от мигрантите, че са поддържали връзка с организатор, на който на няколко пъти са съобщили, че се задушават и че хора вече умират. Сега тепърва ще се изяснява с кого точно са комуникирали те.

Съдът прие днес, че продължават да са налице всички предпоставки, предвидени в закона, Христов да продължи да изтърпява мярката "задържане под стража".

Една от най-големите трагедии с мигранти у нас стана преди два месеца. Осемнадесет нелегални мигранти, афганистански граждани, бяха открити починали от задушаване в изоставен камион в софийското село Локорско на 17 февруари т.г. Общо са били превозвани 34 души. По случая са повдигнати обвинения на шестима души, включително шофьорите на камиона. Всички те са задържани за постоянно в ареста. Сред тях е и Валентин Христов, който беше открит в Гърция, откъдето властите го предадоха на България.

Христов няма обвинение за смъртта на мигрантите, а само за това, че е част от организираната престъпна група.

Според адвоката на Христов, Ина Лулчева, клиентът ѝ няма опасност да се укрие, както и да извърши престъпление, поради което мярката му за неотклонение може да бъде променена в по-лека. Тя посочи, че Христов няма отношение към смъртта на мигрантите, няма опасност да се укрие или да извърши престъпление, като изтъкна, че той е направил всичко необходимо, за да бъде върнат от Гърция на територията на България. Лулчева посочи още, че няма опасност Христов да въздейства върху свидетели.

Според прокуратурата обаче, има такава опасност, тъй като продължава работата по установяване на допълнителни свидетели, а освобождаването на обвиняемия може да повлияе негативно на хода на разследването. Прокурор Анастасова отбеляза, че максималният срок за задържане е осем месеца, а досега са минали по-малко от два.

Днешното определение на СГС може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Преди дни изписаха от болница последния пострадал мигрант при трагедията край Локорско. Мъжът е бил 31 дни в кома.

Хедалаят Олах е на 30 години. Сега отново се учи да ходи и опитва да върне паметта си. "В момента не се чувствам много добре и доста неща съм забравил", каза Олах пред NOVA.

Той има шест деца - пет момчета и момиче. Спомня си, че тръгнал от Афганистан към Германия с фаталния камион. "Исках да отида в Германия, защото там имам брат. Искам да оправя живота на децата ми, да се образоват", казва Олах. В Истанбул се свързал с трафиканти. Няма ясни спомени. Казва, че не било трудно да се свърже с каналджии. "Има начини, има познати, свързваме се", посочи той.

Олах има откъслечни спомени от фаталното пътуване в камиона. "Случи се много бързо, спря кислородът и нищо не помня, изпаднах в безсъзнание. Имах много вода, но я раздадох на други момчета. Затова съм се обезводнил", допълва Хедалаят Олах.