Травмите, които Милен Цветков е получил, след като автомобилът му е ударен от джипа на подсъдимия Кристиан Николов, са били такива, че смъртта на телевизионния водещ е била абсолютно неизбежна. Това е заключението на експертите, представили пред Софийския градски съд медицинската експертиза, която бе приета от магистратите, предаде БНТ.

Заседанието на СГС започна с разглеждането на комплексната петорна техническа и медицинска експертизи, които ще покажат начина на настъпване на катастрофата и връзката с травмите, довели до смъртта на журналиста.

Според експертизите колата на Милен Цветков е ударена от автомобила, управляван от Кристиан Николов, със скорост от 98 километра в час. Тъй като автомобилът, който е управлявал подсъдимият е с доста по-голяма площ и по-голяма маса, се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Милен Цветков изхвърча буквално в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало силно между шофьорската седалка и волана. От това настъпва първоначално частично, а в последствие и пълно разкъсване на аортата. Започва кръвоизлив, който буквално за няколко минути притиска сърцето и спира неговата дейност.

През първите няколко минути само външният слой на аортата се е запазил. Това е и причината Цветков да успее да излезе от колата, свидетелстваха още експертите.

Заключението на медиците е, че при тези травми, които са нанесени, смъртта на Милен Цветков е била абсолютно неизбежна и няма общо с навременната или ненавременна правилна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип е оказал.

В началото на съдебното заседание адвокатът на подсъдимия - Любомир Таков, се опита да протестира срещу приемането на вчерашната експертиза, която доказва употребата и влиянието на наркотици върху поведението на младежа.

Адвокат Таков се опита да оспори, че направилите експертизата имат необходимата квалификация, за да кажат дали той е бил под влияние на наркотици и дали те са оказали влияние върху неговото поведение. Това искане съдът не допусна. Експертизата остава приета с всички заключения и показания дадени от експертите в съдебна зала.

След като бъдат разгледани тези експертизи страните ще имат право да поставят свои допълнителни искания. Ако съдът ги приеме, делото ще продължи в следващи заседания. Ако съдът ги отхвърли, ще се насочат заседания за пледоарии, така че може да се каже, че делото наближава своята финална права.