31-годишният Николай Стоянов от Ямбол, който в сряда влетя с джипа си в двора на бургаския затвор, остава в ареста. Другият мъж - също от Ямбол, на 27 г., който беше с него в деня на злополучната гонка, е бил освободен, стана ясно на днешното заседание в Районния съд в Бургас. 

Стоянов е с повдигнато обвинение по чл. 270, ал. 1 от Наказателния кодекс и ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до три години затвор. Той обаче помоли да се върне в психиатрично отделение в Ямбол, където бил до деня преди инцидента. 

"Не се чувствам добре психически. Лекувах се в психиатрично отделение в Ямбол, където бях въведен насила от полицаите. Освободиха ме в същия ден, в който се случи инцидентът в Бургас. Сега искам да се върна в отделението доброволно, за да се лекувам. Извинявам се искрено за това, което се случи, за тази глупост. Никога не съм правил такива неща досега - могат да го потвърдят моите близки - баща ми, приятелката ми. Отново моля да ме извините за действията ми", каза Стоянов пред магистратите.

В залата стана ясно още, че той е осъждан многократно, включително за съпротива срещу полицейски служители. Към момента е безработен. Пред адвоката си не е дал логично обяснение за опита за бягство от полицейските служители в Бургас и последвалия сблъсък в портала на следствения арест, за което беше задържан и пътуващия с него 27-годишен мъж от Ямбол. 

Снимка: БТА

Радослав Николов, упълномощен защитник на обвиняемия, каза, че не му е дал "никакво логично обяснение" за инцидента, заради което предполага, че не е добре психически. "Съдя за това от поведението му, той се държи неадекватно", каза Николов, цитиран от БТА. 

В съдебната зала той поиска "домашен арест" за клиента си, тъй като по думите му, ако в хода на съдебното следствие се докаже, че Стоянов има психически проблеми, постоянен арест може да повлияе негативно върху здравето му. 

Съдът не прие искането поради липса на подобни доказателства на този етап и постанови най-тежката възможна мярка за неотклонение - "задържане под стража". Следващото заседание по делото ще бъде на 13 май.

Снимка: БТА