Върховният касационен съд потвърди вината, но намали присъдите на двамата младежи, които преди 10 години убиха по особено жесток начин студента по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина.

На 30 септември 2008 г. 25-годишният Михаил беше пребит и удушен от Радослав Кирчев (по това време на ненавършени 18 г.) и Александър Георгиев (по това време на 20 г.), защото приличал на хомосексуалист. Според обвинението, двамата убийци са участвали в група, която "разчиствала" Борисовата градина от гейове.

Близо две години разследващите нямаха заподозрени за жестокото убийство, докато през 2010 г. не успяха да стигнат до Кирчев и Георгиев.

Процесът срещу двамата на първа инстанция пък продължи няколко години, като през 2015 г. Софийски градски съд постанови 4 години и 10 месеца затвор за Радослав Кирчев и 13 години за Александър Георгиев. Първият получи толкова ниска присъда, защото по време на извършване на престъплението е бил непълнолетен. Георгиев и Кирчев трябваше да платят общо и 250 000 лева кръвнина на майката на Михаил Стоянов - Христина.

Присъдите бяха обжалвани и тричленният състав на Софийския апелативен съд реши да увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев на съответно 15 години и 6 години затвор.

Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото.

Както градските съдии, така и апелативните магистрати не приемат, че убийството е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски.

Подсъдимите обаче обжалваха пред последната инстанция - ВКС, като върховните съдии са намалили наказанието на Георгиев от 15 на 10 години, а на Кирчев от 6 на 4,5 г.

Мотивите за намаляването на присъдите все още не са известни, но служители на Съдебна охрана вече са задържали двамата убийци и са ги конвоирали до затвора, съобщи "24 часа".