Ден след присъдите, майката на Десислава Иванчева и съпругът на Биляна Петрова донесоха багажа им в следствения арест, в очакване да бъдат конвоирани още днес до Сливенския затвор. Това се налага, след като вчера съдията по делото нареди те да бъдат отново задържани още в залата. Досега двете бяха под домашен арест, след като през декември миналата година бяха пуснати след 8 месеца зад решетките.

Любка Иванчева разказа, че е сложила в багажа на дъщеря си само пижами и дрехи, неща които ще са необходими на първо време.

"Те искат и много други неща, но ще трябва да ги занесем втори път - чак в Сливен. Сега ще се срине, като отиде там...", каза пред bTV възрастната жена, като разказа, че цяла нощ с близките им плакали и обсъждали присъдата. 

Попитана как ще коментира размера на наказанието й, което много хора в социалните мрежи определят като твърде голямо, тя отговори:

"20 години! Аз няма да съм жива, за да я видя. Аз съм на 77, кой знае дали и 5 ще живея, ако й дадат. Много ясно, че няма да я видя повече, ако остане там".

Ясен Петров - съпруг на Биляна Петрова, пък сподели че двете жени преживяват решението на съда много тежко.

"Само реват... това за тях е една огромна несправедливост. Без всякакви доказателства, това на мен ми се струва като някаква разправа", каза той.

Ясен Петров

Снимка: bTV

По-рано днес бившият пиар на община "Младост" Петър Кърджилов, който подкрепя Иванчева и Петрова, обвини властите, защото отказали да сложат в багажа на двете шампоаните и балсамите, които си носели. Според правилата козметика се купува от лавката в затвора. 

Присъдите, издадени вчера от Спецсъда, са за искане на подкуп от 187 000 евро, но не за вземане на белязаните пари, открити при ареста. С какви доказателства е подкрепено съдебното решение ще стане ясно до месец, когато съдът излезе с мотивите си.

"Смятам, че присъдата ще издържи и пред Върховния касационен съд", коментира във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров, подчертавайки, че справедливостта е възтържествувала.

Той изрази уважение към съдебния състав, че не се е поддал на "цялата кампания" срещу магистратите. 

"Зная, че на много хора това не им харесва. Това издава безсилие и злоба, но това е положението", коментира още обвинител №1 и изрази благодарност на прокурорите и разследващите полицаи, цитира го "Труд".

Десислава Иванчева беше арестувана и осъдена, след като бизнесменът Александър Ваклин сигнализира за поискан от нея рекорден подкуп. Осъденият като посредник в сделката - Петко Дюлгеров, който в края на делото се отрече от признанията си и заяви, че са дадени под натисск, вчера обвини строителния предприемач, че е изпълнил политическа поръчка. 

Потърсен от bTV, Ваклин не е коментирал присъдата и не е отговорил на тези обвиненията.