Вече извърших проверка в Министерството на правосъдието относно твърденията дали Мартин Божанов е бил някакъв защитен свидетел, дали е ползвал защита - след проверката категорично мога да кажа, че не е установено той да е бил защитен свидетел и да е получавал охрана и защита. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването "Още от деня" по БНТ за казуса с Нотариуса, който бе убит на 31 януари.

Дали е бил сътрудник на други институции извън Министерството на правосъдието, трябва да установяват те със съответните проверки, посочи Славов и допълни, че в правосъдното министерство ще се извърши проверка и за достъпа на Божанов до спецсъда и до спецпрокуратурата.

Правосъдният министър смята, че твърде дълго съдии, прокурори и следователи са били изнудвани, като някои от тях са участвали в тези мрежи на влияние. "На това трябва да бъде сложен край, ако искаме да сме нормална правова държава", подчерта Атанас Славов.

Министерството на правосъдието отговаря за законодателството и за охраната на съдебната власт, на съдебните сгради и на съдиите, които са се осмелили да говорят. За съжаление, Министерството на правосъдието няма оперативни, разследващи функции, отговор Славов на въпрос как се чувства един министър на правосъдието в държава, в която правосъдие се е раздавало паралелно от други хора чрез натиск и изнудване. "Моята роля е да настоявам за обективно, пълно, всестранно разследване, да призовавам органите да си изпълняват функциите", заяви министърът.

Случаят с Мартин Божанов, с "Осемте джуджета" и други подобни преди това са една тежка диагноза. Проблемът е, че сме с тази тежка диагноза от дълго време, отговори той на въпрос кой и защо 20 години е бездействал по казуса "Нотариуса". По думите на Славов ключово в момента е да има ориентиране към ефективност - с разследвания, обвинения, присъди.

Атанас Славов изтъкна, че с ясни факти трябва да бъде установено кой с кого е свързан и докъде стигат "пипалата" на тези "мрежи на влияние" и "мрежи за натиск". Съмнението остава и големият проблем е, че обществото като че ли вече губи вяра, че поредното усилие на институциите ще доведе до ефективен резултат, каза още правосъдният министър.

Според него фактът, че в парламента е създадена комисия по казуса с "Нотариуса", е важна стъпка, защото тя има широки правомощия. "Комисията много сериозно трябва да се занимае със събирането на доказателства, с изслушването на институциите, които имат някакви правомощия по този и по други подобни казуси", посочи Славов.

Попитан имало ли е политически чадър върху клуба SS, той коментира, че за да има такава сериозна "мрежа", през толкова различни политически периоди, то трудно може да стане без някаква политическа протекция. Винаги е имало опити през всички тези години за някакво политическо влияние в съдебната система. За това една от целите на конституционните реформи беше да ограничим това влияние, каза още министър Славов.

Имам усещането, че има подкрепа за реформите, която се надявам да бъде обективирана в ясен политически документ, каза той в отговор на питане има ли усещането, че ще остане на поста министър на правосъдието и разговаряли ли са с него.