Адвокат Марин Марковски потвърди, че обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков - Кристиян Николов е под домашен арест, но категорично заяви, че това не значи, че ще бъде оневинен от магистратите.

Разследването за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков приключи. Според прокуратурата е доказано безспорно, че шофьорът на автомобила, блъснал този на Цветков, е именно обвиняемият Кристиан Николов. И още, че Николов е бил пиян и дрогиран, но е разбирал смисъла на своите действия. Ще има ли присъда за обвиняемия и кога може да се очаква тя - гост по темата в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" беше адвокат Марин Марковски.

Присъдата трябва да действа и превъзпитателно на други, склонни да прекрачат закона, това е част от смисъла й, категоричен е адвокат Марин Марковски.

В правото има презумпция за невиновност. Освобождаването под домашен арест не означава, че той няма да получи присъда или ще получи оправдателна присъда, категоричен е адвокат Марковски.

Събраните доказателства са математически. Безапелационно е доказано, че той е карал колата - има експертиза, отпечатъци. Другите хора в колата ще кажат в залата кой е бил зад волана, убеден е адвокат Марковски. По думите му, прокуратурата ще даде фактите, защото следствието по научен начин е събрало доказателства.

Според адвокат Марковски дали Милен Цветков е загинал в автомобила си или е изведен от него от свидели и е направил няколко крачки, не само не може да натежи при определяне на присъдата, но няма юридически смисъл. Причината за смъртта е удар - дали той ще направи няколко крачки, или ще почине в болница.... причината е ударът, обясни Марковски.

Той прогнозира, че ако след нова година започне делото, при всички случаи, то няма да продължи много, защото не е голямо по доказателствен обем и в края на март може да има присъда. След това втора инстанция, ВКС, смятам, че в рамките на година ще приключи, заяви правозащитникът.