До дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно, съобщи техният адвокат Илиян Василев на заседание на Апелативния специализиран съд (АПС), предаде БНР.

Бизнесменът и съпругата му бяха обявени за издирвани с европейска заповед за арест от края на август, след като прокуратурата проведе показна акция в техните хотели - "Маринела" в София, и "Марица" в Пловдив. Те бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци в размер на 6 млн. лева и пране на пари. Снимките им обаче не са публикувани на сайта на Интерпол, тъй като е преценено, че не са опасни.

В началото на септември зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че Арабаджиеви най-вероятно са във Франция. Известно е, че те имат къща в Сен Тропе. Според някои източници двамата са напуснали града, но са останали във Франция, според други - са заминали за Мароко, съобщи Mediapool.

Днес АПС гледа жалба на Специализираната прокуратура срещу пускането под парична гаранция от по 20 000 лева на други трима от групата - синът им Вълчо Арабаджиев и счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева. На 2 септември съдът ги пусна от ареста с мотива, че няма доказателства 21-годишният младеж да е знаел дали родителите му се занимават с нещо незаконно, защото от години учел в Лондон. Освен това според справка от НАП за доходите на семейството за предишни години, които възлизат на 25 млн. лева, са законни.

"Личните им пари са повече от 20 млн. лева. Част от тях в един момент са решили да внесат в банкова касета. Това е имущество на Маринела и Ветко, това са пари на физически лица, не на юридически", обясни адвокатът им преди дни.

За двете счетоводителки пък имало само косвени доказателства да са участвали в престъпната група, но няма опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.

Обвиняемите настояват за по-лека мярка. Съдът се оттегли на съвещание и се очаква решението по казуса.

(Очаквайте подробности)