Окръжният съд в Кърджали не даде ход на днешното заседание по делото за смъртта на шестмесечно бебе, починало при катастрофа през 2019 г. край момчилградското село Загорско, с участието на политика Лютви Местан.

Причината бе неявяване на адвокатите, както на подсъдимия Местан, единият от които е с COVID-19, а другият - с друго заболяване, така и на защитата на Юсеин Ахмед, баща на починалото пеленаче. В залата не се явиха също самият подсъдим Юсеин Ахмед, частните обвинители и техните адвокати, с изключение на един правен защитник.

Част от посочените доводи за отсъствието им са неявяването на адвокатите Дойчев и Менков, посочи съдията по делото Георги Милушев. Магистратът не даде ход на делото, за да не се наруши правото на защита на подсъдимите, с което се съгласи и прокуратурата.

Пред журналисти Лютви Местан сподели намерение отново да бъде поискан отвод на съдебния състав, след като на предходното заседание магистратите отказаха искането. Той изрази съмнения за пристрастност и субективност на съдийския състав и обясни, че в протокола от предходното заседание липсват зададени въпроси и отговори, а направеното искане за попълване, както и искането за предоставяне на звукозапис от заседанието, не са уважени.

"За тези процедурни нарушения, за непрекъснатото ми отстраняване от съдебна зала, за всички тези процедурни нарушения ние ще поискаме да се сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет", каза Местан.

От Окръжния съд в Кърджали отказаха коментар на този етап. Следващото заседание по делото бе насрочено за 24 март.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април 2019 г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа".

Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който застана пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

Делото се гледа за втори път от Окръжния съд в Кърджали, след като миналата година първият състав го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила.