Смъртта на светския хроникьор Любомир Милчев.Денди не е в резултат на убийство, поради което разследването е прекратено, заявиха от държавното обвинение.

След проведено обективно, всестранно и пълно разследване по случая Софийска градска прокуратура е прекратила наказателното производство по делото, съобщават оттам.

Според прокуратурата не е налице извършено престъпление спрямо живота и здравето на Денди, а телесното увреждане, довело до фаталния изход, не е резултат от виновно поведение на друго лице. 

Смъртта на Милчев настъпи в хода на разследването на 27.03.2022 г., което наложи провеждането на допълнително съдебно-медицинско изследване. Установено е, че смъртта му е резултат на тежка черепно-мозъчна травма в тилната част на главата, която се е усложнила с развитието на възпаление на белите дробове и генерализирана бактериална инфекция.

Относно механизма на причиняване на телесното увреждане вещите лица и по двете експертизи са категорични, че то се дължи на падане назад от собствен ръст и последващ контакт на тилната част на главата с твърд прилежащ терен.

Липсват други наранявания, които да са породени от различен механизъм, не се установяват следи от борба или наранявания от типа "защитни", посочват от обвинението.

В хода на разследването бяха проведени всички обективно възможни и необходими действия по събиране и проверка на доказателства и бяха подложени на анализ всички версии. Доказателства за умишлено умъртвяване на Любомир Милчев, за причиняване на смъртта му по непредпазливост или за друго престъпление срещу личността и здравето му не бяха събрани, поради което наказателното производство беше прекратено, добавят от прокуратурата.

Денди беше настанен в изключително тежко състояние в лечебното заведение на 18 февруари, след като бе открит в безпомощно състояние в апартамента му на улица "Св. Иван Рилски" в София.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство за извършен опит за умишлено убийство.

58-годишният Любомир Милчев бе с множество фрактури на черепа, отоци и хематоми, като според лекарите е "бит брутално в главата". Той не е идвал в съзнание.

Още от самото начало медиците не даваха големи надежди за благополучен изход, но направиха всичко по силите си.