Окръжният съд в Пазарджик осъди на 4 години "лишаване от свобода" бившия председател на Общинския съвет в град Септември Лазар Влайков.

Той бе признат за виновен за това, че като е държал огнестрелно оръжие - пистолет "Глок 21" и 45 броя боеприпаси за него, не е взел мерки за сигурност, поради което последвало причиняване на смъртта на 47-годишния ресторантьор Наско Тонкев от село Виноградец.

Въззивната инстанция увеличи присъдата на Влайков, който на 30 май т.г. получи от районните магистрати 3 години и 4 месеца "лишаване от свобода".

Решението на Окръжния съд в Пазарджик е окончателно, влиза в сила от днес и не подлежи на обжалване и протест.

На 31 август 2017 г. семейството на Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в пазарджишкото село Виноградец, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие "Глок 21" и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.

В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието.

Общинският съветник повикал при себе си и 47-годишния собственик на заведението - Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на момчето, което се намирало в градината и произвело изстрел.

Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертизата, ресторантьорът е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие.

Според магистратите, Влайков не е предприел необходимите мерки за безопасност при боравене с оръжие и е предоставил пистолета си на други лица, в резултат, на което е прострелян смъртоносно ресторантьорът. Освен това съдът посочи, че Влайков е боравил с оръжието след употреба на алкохол и го е внесъл в увеселително заведение в нарушение на законовите изисквания.