ГЕРБ е реагирала веднага, като го е изключила от редиците си и го е посъветвала да напусне Общинския съвет на Септември, на който Влайков беше председател, посочи Цачева пред bTV.

Тя обаче не коментира предишните отстранявания на Влайков от ГЕРБ, тъй като нямала информация за тях и можела да говори само за този случай от последните дни.

Лазар Влайков има няколко криминални прояви. Затова вече два пъти е бил изключван от ГЕРБ.

"Няма как да знаем за всеки конкретен случай във всяко село, представя се свидетелство за съдимост, което е било чисто. Върховенството на правото гарантира справедливост, а това означава и липса на страх у гражданите", каза още Цачева.

"Наша цел, наш ангажимент е да се преодолее този страх у гражданите, което означава работещи държавни институции. Това е сравнително некратък процес, нещо, което не е по силите само на една власт”, допълни тя.

Лазар Влайков е собственикът на пистолета, с който бе застрелян мъж по време на рожден ден в заведение в пазарджишкото село Виноградец в нощта срещу 1 септември. След инцидента бе съобщено, че изстрелът е произведен от 6-годишния рожденик Юри без да иска. Близките на убития обаче твърдят, че Влайков е стрелял. Експертиза доказа, че детето е държало оръжието, но все още не е категорично доказано, че то е произвело фаталния изстрел.

Окръжната прокуратура в Пазарджик вчера повдигна на Влайков обвинение за немарливо съхранение на оръжие и от това е последвала смърт на друго лице. За такова престъпление наказанието е от 5 до 15 г. затвор. Той е задържан за 72 часа.

Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа постоянната мярка за неотклонение на Влайков.

Прокуратурата проверява разследвания срещу Влайков

Румяна Арнаудова, говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров, също посочи пред bTV, че към този момент няма данни и доказателства за разпъван „чадър” над Влайков.

„Нямаме информация за това да е имало предишни инциденти с Влайков, за които не е съобщено в полицията. Имало е разследвания срещу Влайков – две, които са били прекратени. По тях главният прокурор разпореди проверка”, уточни тя.

По думите на Арнаудова от разпечатките на телефоните на Влайков е станало видно, че той не е провеждал телефонен разговор с районния прокурор на Пазарджик, но е възможна интернет комуникация – това ще може да бъде установено след експертно проучване на трите телефона, които Влайков е използвал.

Според прокуратурата съществува реална опасност Влайков да се укрие или да избяга зад граница, ако бъде пуснат от ареста.

Арнаудова посочи, че са назначени са множество експертизи, но нито една не е изготвена.

„Към този момент за нас няма категоричен отговор кой е произвел фаталния изстрел във Виноградец – това ще разберем като получим ДНК-експертизата и техническата експертиза. Трябва да си свършим работата, към този момент доказателствата не са достатъчни”, посочи Арнаудова.

Вчера Влайков  заяви, че съвестта му е чиста, но няма да говори повече.