От Европейската прокуратура са поискали допълнителна информация за 7 от избраните европейски делегирани прокурори. БНТ съобщи, че кореспонденцията между Прокурорската колегия на ВСС и офиса на Лаура Кьовеши продължава.

От Европейската прокуратура са разделили предложените от България кандидати на три групи - едната е на тези, които до момента са работили като следователи. От офиса на Кьовеши са поискали допълнителна информация за тяхната квалификация и опит. В европейските правни системи няма длъжност следовател.

Втората група, за която се иска допълнителна информация, са за прокурори, които до момента са работили на по-ниски нива като районна прокуратура.

Третата група предложени кандидати, за които са поискани още данни, са тези, които до момента са били съдии, като за тях се пита дали са гледали дела за икономически престъпления и дали са добре подготвени за такива специфични разследвания.

За трима от кандидатите - Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов, не е поискана допълнителна информация и те получават одобрение до момента.

Според източници на "По света и у нас" Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди последното писмо от Европейската прокуратура на следващото си заседание другата седмица. Възможно е в България да работят и по-малко от десет прокурори. Според регламента те трябва да бъдат най-малко двама.

Европейската прокуратура е поискала допълнителна информация за част от българските кандидати за европейски делегирани прокурори, съобщиха за БНР от пресцентъра на прокуратурата. Уточнява се, че все още не е взето решение дали те да бъдат отхвърлени или не, като се допълва, че въпросът за тяхното назначаване се решава от колегиума на европейската прокуратура с ръководител Лаура Кьовеши. "Въпросът не стои на дневен ред тази седмица", подчертават от пресцентъра на институцията.

Според публикация на електронното издание "Юрактив", на която се позовават и други медии, Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че има забележки по седем от десетте български кандидатури, които бяха избрани на 13 февруари от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Българските делегирани прокурори ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура. Това са дела за измами с еврофондове, включително злоупотреби с обществени поръчки.