Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на президента за обявяване противоконституционност на решение на мнозинството в парламента за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията. Определението е прието единодушно, съобщиха от пресцентъра на съда.

Една от основните причини, поради които държавният глава се обърна към КС, е, че в решението за сформирането ѝ, което бе предложено от ГЕРБ, депутатите записаха, че тя ще прави промени във внесения проект за нов основен закон, а това е правомощие само на Велико Народно събрание. В мотивите на Румен Радев се посочва, че действащият парламент има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико Народно събрание или не. Според него с приетото решение се надхвърля конституционната компетентност на Народното събрание и се нарушава принципът на правовата държава.

С обявяването на искането за допустимо Конституционният съд дава едномесечен срок на заинтересованите по делото страни да представят становища. След това съдиите ще обсъдят казуса, а проекторешението ще бъде написано от бившия депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, който е съдия-докладчик по делото.

По информация на БНР е напълно възможно oщe дo ĸpaя нa гoдинaтa дa cтaнe яcнo пpoтивoĸoнcтитyциoннo или нe e peшeниeтo нa Hapoднoтo cъбpaниe зa cъздaвaнeтo нa ĸoмиcията, оглавявана от Десислава Атанасова.

Самата комисия, в която не участват БСП и ДПС, досега се е събирала сама веднъж. На това заседание беше даден срок до днес на съсловни и експертни организации да кажат какво мислят за проекта.

Комисията е със срок на работа до 2 декември.

Днес КС обяви, че ще се произнесе и дали е спазен основният закон при част от многобройните промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и при създаването на временна комисия в парламента за обсъждане на проекта на ГЕРБ за нова Конституция. С определения от днес двете дела бяха допуснати за разглеждане.

Искането за "отмяна" на 9 разпоредби от ЗБН е на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). За допускането му са гласували 11 конституционни съдии, а против е бил Гроздан Илиев, съобщи "Лекс". 

За част от тези норми самият закон заявява, че се отнасят само за казуса с КТБ, други въвеждат общи правила. Адвокатурата изрежда множество нарушения на основния закон при деветте разпоредби - недопустимо обратно действие, противоречивост, неяснота, нарушение на принципа за равенство пред закона и други.

За един от текстовете от ЗБН, по чието конституционосъобразност предстои да се произнесе КС, това е втори опит да бъде поставен на вниманието на членовете му. Става дума за §8 от преходните и заключителни разпоредби на ЗБН. С него се придаде обратно действие от 20 юни 2014 г. на преформулираните през 2018 г. основания (чл. 59 ЗБН) за относителна недействителност на извършени от кредитори на банката или от самата нея прихващания. Същевременно с друга разпоредба срокът за предявяването на исковете беше променен от 2 на 5 години.