Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на предишното Народното събрание да освободи Цветан Цветков като председател на Сметната палата, съобщи "Лекс".

С влизането в сила на решението на КС (три дни след обнародването му в "Държавен вестник"), това на НС се счита за невалидно и то от момента на приемането му. Това следва от приетото през 2020 г. от Конституционния съд тълкувателно решение, с което той постанови: "Обявените за противоконституционни ненормативни актове - закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента - са невалидни от момента на приемането или издаването им".

След днешното решение на КС възниква ситуация, която не се е случвала досега - за противоконституционно е обявено освобождаването от длъжност на човек с изтекъл мандат. Решението на НС за това е невалидно, но то няма възстановителна сила, подобно на съдебните решения при незаконно уволнение, още повече, че мандатът на Цветков беше изтекъл към момента на освобождаването му.

Отговор за това какво следва след произнасянето на КС - ще се върне ли Цветан Цветков начело на Сметната палата, или не, дължи Народното събрание. Законът за КС (чл. 22, ал. 4) го задължава да уреди правните последици от противоконституционния си акт.

По този повод от "Продължаваме промяната" заявиха, че след обнародването на решението за Цветков, той ще бъде върнат на поста като шеф на Сметната палата.

Никола Минчев е сигурен, че уволнението на Цветков било изцяло политически мотивирано. "Тази политическа саморазправа беше санкционирана единодушно от КС", изрази доволство зам.-председателят на парламента.

Междувременно бюджетната комисия даде заявка днес да обсъди и приеме правила за избор на нов шеф на Сметната палата и ако това се случи, казусът с връщането Цветков отпада.

Цветков беше освободен като председател на Сметната палата на 20 януари 2023 г., а за председател до избора на нов е определена досегашната зам.-шефка Горица Грънчарова - Кажарева (зам.-председател на палатата).

Парламентът взе това решение изненадващо и без писмени мотиви с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Като формален мотив за освобождаването на Цветков беше изтъкнато, че мандатът му е изтекъл през март 2022 г. Вместо да открие процедура за избор на нов председател, НС реши да освободи Цветков и да сложи Грънчарова-Кожарева.

При вземането на това решение, дебатът в пленарната зала беше свързан с актуалния към онзи момент скандал с криптокомпанията Nexo и информацията, че нейни служители са дарили суми за "Демократична България". Йордан Цонев от ДПС мотивира по следния начин освобождаването на Цветков: "Очевидно е колеги, че тази смяна е предизвикана от финансирането на "Демократична България" и във връзка със скандала Nexo. Това е петно върху цялата политическа система. При такъв скандал трябва да се поеме отговорност".

Предстои решението на КС да бъде публикувано и да станат известни мотивите за него.