Конституционният съд образува дело по искането на депутати от "Възраждане", "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" срещу избора на съдии от квотата на Народното събрание (НС). Това става ясно от публикация на страницата на съда.

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев. Той е докладчик и по делото, внесено от президента Румен Радев, с което също се иска установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи.

По-рано днес народните представители от "Възраждане", "БСП за България" и ИТН внесоха обща жалба до Конституционния съд срещу двете решения, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии от квотата на парламента.

Според трите парламентарни групи тези решения противоречат на основния закон, на принципите, на които той е изграден.

Президентът Румен Радев сезира вчера Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. В мотивите си държавният глава посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента на 19 януари. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. По Закона за Конституционния съд двамата трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избирането им. От съда съобщиха, че церемонията по полагане на клетва ще бъде на 26 януари.