Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и "всички други неща", и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на "Приста Ойл" Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена.

Това обяви прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура в спецсъда, където в късния следобед се решаваше дали бизнесменът и още петима, сред които и зам-.министърът, да излязат на свобода, предаде "24 часа".

66 тома доказателства представи прокуратурата, за да убеди Специализирания наказателен съд да остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда Красимир Живков и част от останалите подсъдими за аферата с опасния боклук.  Делото започна с няколкочасово закъснение, за да могат адвокатите да се запознаят с всички материали.

Според прокуратурата членовете на престъпната група, която няма лидер, са зам.-министърът, братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесмените Николай Миховски, Васил Богданов и Айгюн Еминов. Групата се разследва за внос и преработка на отпадъци, някои от тях опасни.

Освен за Живков, спецобвинението иска най-тежката мярка за неотклонение и за бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и за бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски. За бившия служител на екоминистерството Васил Богданов и за собственика на плевенската фирма "Феникс", на площадка на която през януари бяха намерени огромни количества италиански боклук - Айгюн Еминов, искането е да са "под домашен арест".  

В съдебната зала стана ясно защо за последните двама обвиняеми, искането на спецобвинението е за по-лека мярка за неотклонение - защото те са дали показания срещу зам.-министъра Красимир Живков, плевенския екошеф Габриел Савов и бизнесмена Атанас Бобоков. А именно, че в продължителен период те са извършвали престъпления срещу околната среда. Целта им била да генерират незаконни печалби от вноса на опасни и неопасни отпадъци и тяхното рециклиране и депониране.

Другият от братята - Пламен Бобоков, беше пуснат на свобода от прокуратурата срещу 1 млн. лв. гаранция.

В писмо от 28 май, получено на електронната поща на спецпрокуратурата, свидетел на име Теофан Димитров твърдял, че Красимир Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на отпадъци. Когато отказвал да изпълни нарежданията, постоянно го тормозел с периодични проверки. Накрая дори го уволнил. Димитров бил шеф на РИОСВ-Шумен до 2015 г. и поискал да съдейства на прокуратурата.

По делото били разпитани и двама защитени свидетели, единият от тях дал показания срещу Бобоков. Активно свидетелствал и служителят на ДАНС Коста Бурджев.

Според прокуратурата целта на бизнесмена била да се избегне плащането на данъци, като това било "категорично доказано" за дружеството "Монбат ".

"Дори на този ранен етап са събрани доказателства за допуснати данъчни нарушения от дружеството "Монбат" АД", обяви прокурор Брезашка. Тя добави, че престъпното сдружение, действало повече от 5 г. Като от действията на участниците в групата била създадена реална опасност за здравето на хората и заплаха за околната среда.

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и "всички други неща", и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на "Приста Ойл" Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена.

Това обяви прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура в спецсъда, където в късния следобед се решаваше дали бизнесменът и още петима, сред които и зам-.министърът, да излязат на свобода.

"Има данъчна ревизия и предстои събирането на нови доказателства от търговските дружества, които са изцяло подчинени на Атанас Бобоков. Той е извършил и други престъпления, които тепърва ще се изясняват", обясни прокурорката.

Адвокатката на зам.-министър Красимир Живков Силвия Найденова посочи, че едва от началото на годината той започнал да отговоря за управлението на отпадъците. Дотогава те били в ресора на зам.-министър Николай Кънчев.

"С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона, темата беше проблемите в Монтана. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси", обърна се към съда зам.-министърът.

Специализираната прокуратура поиска мярка за неотклонение задържане под стража за Красимир Живков, Габриел Савов, Атанас Бобоков и Николай Миховски, а за Васил Богданов и Айгюн Еминов - домашен арест. Спецсъдът решава днес за мерките.

Според адвокатката му не ставало ясно какви точно са престъпленията, извършени от групата. Тя поясни, че дейността на зам.-министъра по издаването на разрешителни изсисквала съгласуване с много експерти.

Делото продължава с пледоариите на останалите адвокат, които са общо 10.

Общо 10 лица бяха привлечени към наказателна отговорност, заради аферата с боклука. Трима само за данъчни престъпления, те бяха освободени отдавна.

Обявявайки подробности за разследването вчера, прокуратурата оповести, че при обиските у Пламен и Атанас Бобокови са открити списък с имена на публични личности, някои от които вече не са живи и суми в левове и долари срещу тях, както и биография и снимка на прокурор по делото срещу Васил Божков, но обясниха, че тази информация тепърва ще се проверява.