Конституционният съд е образувал дело за оказването на военнотехническа подкрепа на Украйна. Това се съобщава на сайта на институцията.

"Днес, 09.01.2023 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2023 г. по искане на 50 народни представители за обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, прието от Народното събрание на 03.11.2022 г., обн., ДВ, бр.89/2022 г., и на Решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, прието от Народното събрание на 09.12.2022 г., обн., ДВ, бр.99/2022 г.", гласи цялото съобщение на КС.

Докладчик по делото е съдия Янаки Стоилов.

Делото е образувано по молба на БСП и "Възраждане", които внесоха искане за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна. Под документа бяха положени подписите на общо 50 депутати - 26 от "Възраждане" и 24 от БСП.

Законопроектът за изпращането на военна помощ на Украйна беше приет от Народното събрание на 16 декември. Тогава от БСП се заканиха да сезират Конституционния съд, ако президентът Румен Радев не наложи вето върху решението на парламента.

Държавният глава обаче определи ветото като безпредметно заради промяна в текста на ратификацията. Заради недостатъчен брой подписи лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска подкрепа от "Възраждане".